Orbán ne sunnyogjon Putyin érdekében: Az Árnyékkormány javaslatot nyújt be, hogy ratifikálják Svédország és Finnország NATO-tagságát

Vadai Ágnes: nem kerül napirendre a svédek NATO-csatlakozása.
Kép forrása: MTI

Közleményben adta hírül Vadai Ágnes, Dobrev Klára Árnyékkormányának honvédelmi minisztere, hogy

Az Árnyékkormány határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, hogy ratifikálja Svédország és Finnország NATO-tagságát

Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt Svédország és Finnország is kezdeményezte a csatlakozást a NATO-hoz. Július elején mind a 30 NATO-tagállam, köztük Magyarország is támogatta a két északi ország csatlakozását. Ez azonban még kevés, ahhoz, hogy a két ország valóban csatlakozhasson a NATO-hoz, a tagállamok parlamentjeinek is jóvá kell ezt hagyniuk.

Ez szinte mindenütt megtörtént, a 30 NATO-tagállamból 28-ban: csak Törökország, és Magyarország nem ratifikálta ezt a saját jogrendjében. Hiába lett volna rá alkalom akár már a hétfői napon, a kormány nem nyújtotta be a magyar Országgyűlés elé a csatlakozás jóváhagyását.

Az Árnyékkormány részletesen megvizsgálta a kialakult helyzetet. Azt tudjuk, hogy Oroszországnak nem érdeke, hogy Svédország és Finnország is csatlakozzon a NATO-hoz. Európának és Magyarországnak viszont elemi érdeke lenne, hogy a NATO minél erősebb legyen, és ez a két ország minél hamarabb csatlakozzon a védelmi szövetséghez. Azzal, hogy a magyar kormány egyetlen európai országként nem nyújtotta be a Parlament elé a két északi ország csatlakozását a NATO-hoz, szembemegy az európai és a magyar érdekkel is, kiszolgálva az orosz érdekeket. Az Árnyékkormány határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek arról, hogy ratifikálja Svédország és Finnország NATO-tagságát.

loading...