Korlátozza a rezsicsökkentést a kormány – a nagycsaládosokra más szabályok vonatkoznak

Kép forrása: MTI

Földgáznál a havi sávhatár 144 köbméter, áramnál 210 kilowatt lesz. Aki ennél többet fogyaszt, piaci áron kell fizetnie különbözetet.

Kockázatot jelent, hogy lesz-e elég energia, az árak az egekben, az ellátás akadozik, ezért rendkívüli állapot köszöntött be, így mindenkinek össze kell fognia: aki az átlag felett fogyaszt, annak vagy mérsékelnie kell, vagy meg kell fizetnie a pluszfogyasztást 

– mondta Gulyás Gergely a kormányinfón szerdán, miután bejelentette az energia-veszélyhelyzetet a reggeli válságtanácskozás.

A kormány rezsivédelmi alapot hozott létre, emellett arról is határozott, hogy a csökkentett áram- és gázár – vagyis a rezsicsökkentés – csak a lakossági átlagfogyasztásig érvényes, aki ezen túlszalad, piaci árat kell fizetnie. Gulyás szerint ez a háztartások háromnegyedét nem érinti.

A sávhatár az áramnál 210 kw/hó, gáznál pedig 144 köbméter/ hó. Ez évente 1729 köbméter gázt jelent, és 2523 kilowatt áramot. Ha tehát valaki ennél többet fogyaszt, annak a többletet már piaci áron kell kifizetnie.

Németh Szilárd a kormányinfón azt mondta, a nagycsaládosokra más szabályok fognak vonatkozni: nekik 2329 köbméterig lehet fogyasztani évente rezsicsökkentett áron. Németh hozzátette, hogy minden gyerek után plusz háromszáz köbméterrel növekedik az a mennyiség, amit rezsicsökkentett áron fogyaszthatnak a családok. Az áramnál ilyen jellegű engedményt még a nagycsaládosok sem kapnak.

loading...