FRISS: Orbán vissza akar lépni az Európai Néppártba

Kép forrása: MTI

Úgy tudni, hogy a magyar kormányfő puhatolózik, miként térhetne vissza pártja az európai konzervatívok szövetségébe, miután a politikus páratlan módon elszigetelődött az EU-ban, írja a hvg.hu az EUobserver értesülésére hivatkozva.

Az EUobserver munkatársa, Dariusz Kalan megkérdezte Andor László volt uniós biztost, mi a véleménye utódjáról, Navracsics Tiborról, akinek most miniszterként a hírek szerint feladata a kapcsolatok szorosabbá tétele az Európai Bizottsággal. Andor úgy válaszolt, hogy Navracsicsot a Bizottságban tapasztaltnak, békülékenynek ismerik, de nincs politikai bázisa.

Ráadásul az első próbálkozás nem sikerült valami fényesre, mert a KDNP-s Hölvényi György meghívására a magyar kormánymegbízott ott volt ugyan május végén az Európai Néppárt (EPP) rotterdami kongresszusán, de az EPP elnöke nem volt hajlandó vele találkozni. Manfred Weber azt közölte, hogy a Fidesznek nincs helye a jobboldal soraiban, és nem is lesz, amíg Orbán hatalmon van.

A miniszterelnök ugyanakkor azon is dolgozik, hogy visszaállítsa a szoros viszonyt leghűségesebb szövetségesével, a lengyel kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal (PiS), ezért vezetett államfőként Novák Katalin első útja Varsóba. Andor szerint a magyar fél azért forszírozza a varsói kapcsolatot, mert korábbi jó emberei, Angela Merkel, Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, valamint a bolgár Borisz Boriszov és a szlovén Janez Jansa volt miniszterelnökök már mind távoztak a hatalomból, csak éppen a háború miatt nehéz elképzelni, hogy fel lehetne melegíteni a barátságot a lengyelekkel.

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy Orbán mosolyoffenzívát kezdett, és körbeküldött néhány emberibb figurát, miután nem sikerült szélsőjobbos-nacionalista frakciót tető alá hoznia Strasbourgban az EPP riválisaként – a saját irányítása alatt. Végh Zsuzsanna külpolitikai szakértő, a Külkapcsolatok Európai Tanácsának tagja azt mondja, a kormányfő elszámította magát: híd akart lenni a Jog és Igazságosság, illetve az olasz Liga és a francia Nemzeti Tömörülés között, ám túl sok ellentét merült fel Jaroslav Kaczynskival, elsősorban Oroszország megítélése ügyében.

Egy sor melléfogás, beleértve a Moszkva-barát retorikát, azt eredményezte, hogy Orbán hasztalan ácsingózik az uniós pénzekre. Bár Navracsics azzal kecsegtet mindenkit, hogy a második félévben meglesz a megállapodás, ám egy névtelenséget kérő brüsszeli diplomata azt közölte, hogy ennek a kijelentésnek aztán az ég világon semmi alapja sincs. Az Unió ugyanis nem hajlandó kompromisszumra a jogállam ügyében, ez a kérdés sok ország számára alapvetőnek számít.

Magyarország ilyenformán sok tekintetben ördögi körbe került: a Bizottság megindította a jogállamisági eljárást, ami magyar szemszögből sok millió euró elvesztésével járhat. Ám Orbán egyelőre teljesen magára maradt, és félő, hogy emiatt annál kiszámíthatatlanabbá válik. De hát ő volt az, aki leszedette a szankciós listáról Kirill pátriárkát, ami végképp értetlenséget váltott ki Brüsszelben.

Beavatottak azt mondják, a politikus igencsak vagdalkozik mostanában. Szemmel láthatóan boldog, ha megfúrhat valamit, amiről úgy gondolja, hogy keresztezi a céljait. Viszont emiatt egyre inkább a terjed a vélemény – mondta Végh Zsuzsanna -, hogy nem lehet vele megállapodni. Persze ha valaki zsarol, akkor nehéz partnernek tekinteni.

loading...