Márki-Zay Péter: A kelettel szemben Európát válasszuk, a rabsággal, az önkénnyel szemben a szabadságot válasszuk

Kép forrása: Márki-Zay Péter/Facebook

Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje azzal kezdi március 15-i beszédét, hogy generációk idézik fel 1848, 1956 és 1989 hősiességét, a nép kiállását, küzdelmét, szabadságvágyát. Ezekre az utókor tisztelettel néz fel, még akkor is, ha hősies küzdelemben elbukott, mondta a politikus.

„Ez vagyunk mi, a magyar nép”, mondta, hozzátéve, hogy erre a népre a világ szabadságszerető része a forradalmak idején csodálattal és együttérzéssel tekintett.

„Büszkék voltunk arra, hogy magyarok vagyunk, szerettek minket, bárhova mentünk (…), jó volt magyarnak lenni bárhol a világban, büszkék lehettünk, mert a történelem jó oldalán álltunk”

– jelentette ki Márki-Zay Péter.

A miniszterelnök-jelölt szerint ezzel szemben ma, 33 évvel a rendszerváltás után már nem egy nép vagyunk a világ számára, hanem „egyetlen arc vagyunk”. Szerinte „egy ember kisajátított minket”, és ha valaki a világban azt mondja, magyar, akkor ez az arc jelenik meg az emberek szeme előtt, immár 12 éve, mondta Orbánra utalva.

„Összeszorul a gyomrunk, ha meghallják magyar beszédünket egy európai város utcáin”, mondta, mert érezzük, hogy ez az ember vásárra viszi a bőrünket. Orbán hol ide fordul, hol oda, naponta vált barátot és ellenséget, aktuális érdekei miatt rombolja porig nemzetközi megítélésünket.

A miniszterelnök-jelölt szerint Orbán rettenetes bűnt követett el a nép ellen, mert kettéosztotta az országot, éket vert emberek közé, megmérgezte a nép és a nemzet szavakat. 20 nap múlva arra kell szavaznunk, hogy ismét egy nép, egy nemzet legyünk, ne kívülállóak a saját hazánkban. Nem lehetünk kívülállóak azokhoz képest, akiket Orbán nemzetnek nevez.

Márki-Zay Péter szerint Orbán önzése és hatalomvágya miatt „önként választottuk a lemaradó Keletet a fejlődő Nyugat helyett” és „önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára”.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt mondta soha nem volt még ennyire egyszerű a választás, mert egyetlen, egyes-egyedül egy jó választásunk van:

a Kelettel szemben Európát válasszuk, a rabsággal, az önkénnyel szemben a szabadságot válasszuk.

Márki-Zay azt mondta, az ellenzék attól erős, hogy sokféle, és hogy amit eddig 4 év alatt felépített, az azoknak is békésebb és biztonságosabb országot kínál a mostaninál, akik nem rájuk szavaznak. Azt mondta, a NATO és az EU szövetségét soha nem árulják majd el.

Ha kormányváltás lesz, lesz elszámoltatás, és jönni fog az uniós pénz is Márki-Zay szerint.

„Nyugatos országban hiszünk, hogy ne a fiataloknak kelljen Európába menni, hanem Európa jöjjön ide. Ők a lábukkal szavaztak eddig, és Nyugatra mentek, nem Keletre”

– mondta Márki-Zay.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt mondta, hisz abban, hogy a jó végül mindig győzedelmeskedik, hogy hazánk nem maradhat örökké a vesztes oldalon. „Vásárhelyen bebizonyítottuk, hogy nem minden politikus lop, hogy tisztességes vezetéssel nem a polgármester gazdagszik, hanem a város, hogy az embereket nem bőrszínük vagy politikai színezetük alapján ítéljük meg, hogy a vállalkozók nyílt versenyen nyernek el munkákat, hogy egy tisztességes közszereplő nem a Várból néz le, hanem az emberek között jár, és néha a szemetükért is lehajol”, mondta.

Hiszek Magyarország jövőjében, és igen, hiszek a csodákban. Már háromszor megtapasztaltam, hogy az összefogás csodákra képes

– mondta a korábbi választási sikereire utalva. Arra kérte a jelenlévőket, hogy mindenki győzzön meg 3 embert, hogy április harmadikán szavazzanak a változásra, és akkor kétharmaddal nyer majd az ellenzék.

„Hisszük, hogy most az áprilisi ifjak hozzák el a szabad Magyarországot, meggyőzik szüleiket, nagyszüleiket. Hisszük, hogy a hatalom a népé, hogy április 3-án Magyarország visszatér a történelem jó oldalára, győztes lesz végre, újra nép leszünk, újra egy nemzet leszünk, újra büszkén mondhatjuk ki bárhol a világon, hogy magyar vagyok.

Hisszük, hogy abból a mély gödörből, ahová Orbán Viktor juttatta az országot, a kijárat nem jobbra és nem balra van, hanem csak felfelé

– zárta beszédét Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

loading...