Donald Tusk az ellenzék kormányváltó nagygyűlésén: ha Bem József ma élne, az ellenzéki tüntetőkkel lenne itt

Az Európai Néppárt elnöke és a lengyel ellenzék vezetője, Donald Tusk Márki-Zay Péter meghívására érkezett ma Magyarországra, hogy részt vegyen az ellenzék március 15-i nagyrendezvényén. Beszédét hatalmas tapssal fogadták az összegyűltek.

„Ma önökkel vagyok, mert lengyel vagyok” – kezdi beszédét. Az olyan szavak, mint szabadság és szolidaritás nem üres szlogenek: együtt voltunk 1956-ban, 1980-ban a lengyel Szolidaritás megszületésekor, és együtt voltunk 1989-ben is, amikor mindkét nemzet megszabadult a szovjet nyomástól.

1848-ban ezek a szavak, a szabadság és a szolidaritás dübörögtek Budapesten is. Tusk szerint ha Bem József tábornok ma élne, az ellenzéki tüntetőkkel lenne itt.

Mindannyian értjük, hogy az ukrán földön zajló harcok nemcsak az ukrán nemzet szabadságáról és szuverenitásáról szólnak, hanem Lengyelország, Magyarország és egész Európa szabadságáért küzdenek – folytatja. Tusk szerint egyetlen becsületes embernek sem lehet kétsége, hogy melyik oldalra álljon ebben a küzdelemben.

„Éppen ezért az április 3-i választások eredménye sem csak önöknek, hanem Európa és az ukrán nép számára is fontos.”

„Amikor a szabad világ, a Nyugat, az EU ébredezik letargikus álmából, hogy nem lehet politikai üzletekbe menni: Orbán Viktor és csapata megdolgoztak azért, hogy a leginkább Putyinpárti vélemény alakuljon ki róluk Európában” – mondta a lengyel politikus. Hozzáteszi:

nem hiányzik a világnak olyan politikus, aki politikai vakságból, üzleti érdekből, vagy mindkettő miatt Putyin pártjára áll. Hangosan kell kiáltanunk: nem akarjuk, hogy Putyin Ukrajnában, Európában, köztünk legyen.

Tusk szerint Putyin víziója, hogy autoriter államok, cenzúrált államok, korrupt államok, erőkultuszú államok kellenek.

Az ukránok a szabad, demokratikus államért ma fegyverrel kell harcoljanak, a mi harcunk ugyanezért nem fegyverrel, hanem szavazólappal történik – mondta az Európai Néppárt elnöke. „Ne higgyék azokat a szlogeneket, hogy a Putyin előtti kapituláció a biztonság kulcsa!” – teszi hozzá. Csak akkor leszünk képesek szembeszállni, ha Európában eltávolítjuk azokat a politikusokat, akik ezt támogatták.

Éljen Európa és Ukrajna, menjenek az urnákhoz és győzzenek! – zárta sorait Donald Tusk.

loading...