A hatalom a népé – Élőben az ellenzék kormányváltó nagygyűléséről

A BME D épületéig zsúfolásig megtelt a rakpart, de a keresztbe menő kisutcákon is tömött sorokban érkeznek még emberek, és a tüntetés szellősen elér a Petőfi-hídig, ahonnan szintén érkeznek még az emberek, amikor fél 4 itán pár perccel Donáth Anna feltűnik a kivetítőn – jelenti a helyszínről a Telex.

Egyperces néma csend Ukrajnáért

Ullmann Mónika és Nagy Zsolt elmondták, hogy pár száz kilométerre tőlünk háború dúl, gyerekek, asszonyok, férfiak halnak értelmetlen halált. „Most kérünk titeket, hogy tartsunk egyperces néma csendet az ukrajnai áldozatok emlékére”.

Iványi Gábor

„Idefelé jövet hallottam a rádióban azt, hogy a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök vonatra ülnek és elmennek meglátogatni Zelenszkij nagyszerű hős elnököt és az ukrán népet, és hát van egy hely még mellettük. Fel is kínálták, hogy valaki még velük utazhat… de Orbánnak most más dolga volt” – mondja, mire a tömeg fujjolásba kezd.

„Azt gondolom, hogy április 3-a után nem marad üresen ez a hely. Olvasom itt egy táblán, hogy Márki-Zay Péter lesz az, akinek első útja oda vezet majd.

Adja Isten, hogy így legyen. Ha vannak közöttünk orosz vagy ukrán barátaink, őket külön szeretettel köszöntöm, és szeretettel gondolok a pedagógusokra is. Kaptam ilyen kis kockás szalagot is. Sok erőt kívánok neki is. Velük vagyunk. A mostani március 15-én a kokárda mellé a kabátomra kerültek a magyar demokratikus összefogás és az ukrán zászló közös színei is, ide, a pedagógusszalag mellé. Ma ismét megértjük, hogy nincs magyar szabadság világszabadság nélkül. ’48 forradalmi ifjait és ’56 pesti srácait ma kijevi srácoknak és harkovi forradalmi ifjaknak nevezzük” – mondta Iványi.

Iványi szerint Orbán Viktor évek óta részt vesz az Ukrajna elleni orosz agitációban, most pedig, hogy megindult a hadsereg, egyszerre csak gatyás békegalambbá változott át, úgy folytatja az árulást.

„Azt állítja, hogy aki fegyvert akar küldeni a szabdságharcosoknak, az a háború oldalán áll, és Oroszország ellensége lesz. Ez nemzeti szégyen, kedves barátaim. Magyarország kormányfője fogadkozik, hogy nem segítjük ki a szomszéd országot, ez szégyen. A magyar kormány nem állítja le a diktátorral kötött üzleteket sem”

– fogalmazott, és hozzátette: Szijjártónak még egy levele sincs, amivel támogathatná az ukránokat.

Sajnos ma is aktuális a 12 pont

Az ellenzéki 12 pontot Karácsony Gergely, Donáth Anna, Jakab Péter, Schmuck Erzsébet, Tóth Bertalan és Dobrev Klára mutatják be.

Ezután Donáth elmondta a neki jutó első két pontot:

1. Követeljük a sajtó szabadságát, az orosz és fideszes propaganda eltörlését! 2. Legyen újra felelős oktatási és egészségügyi miniszter Budapesten!

Karácsony Gergely szerint

csigolyáról csigolyára akarják megtörni a gerincünket – meg akarják törni a magyarok méltóságát és önállóságát.

De itt vannak, és kiállnak a jogaikért, és tégláról téglára fogják újjáépíteni a jogállamot Magyarországon. Karácsony szerint a magyar nép megelégelte, hogy ilyen kormánya van, le fognak számolni a korrupcióval, és visszaadják a hatalmat a népnek: a hatalom embereit le fogja váltani az emberek hatalma – ismételte meg korábbi szlogenjét.

Ismertette a 4. pontot is:

a törvény előtti egyenlőséget korra, nemre, vallásra, szexuális orientációra tekintet nélkül.

Ki kell zavarni a politikát a hálószobákból, és a politikát 12 év embertelensége után az emberségre kell építeni – mondta a főpolgármester.

Befogod a pofád, és eltakarodsz a büdös francba, amíg teheted – ezzel lépett színpadra Jakab Péter, aki elárulta, hogy ezt nem ő üzeni szó szerint Orbán Viktornak, hanem Bayer Zsolt üzente neki néhány napja. Ami itt zajlik, az nem más, mint a vadkelet. Gengszterek vannak hatalmon ebben az országban, április harmadikán vesszenek a gengszterek, vesszen a maffiakormány, veszen a Fidesz, vesszen a Köpcös!

A Jobbik elnöke innen rátért arra, hogy országjárás közben úgy érzi, mintha tööbb ezer nagymamája lenne, majd jött az aktuális március ifjak sorolása, külön kiemelve az egészségügyieket. „A lopott pénzt talán vissza tudjuk majd adni az országnak, de a halálos áldozatokat nem”, ezért ő soha nem fog megbocsátani a Fidesznek.

„Putyin vagy Európa, háború vagy béke, Kelet vagy Nyugat, ez a kérdés válasszatok”

– mire az ellenzéki gyűlés közönsége Európa-skandálásba kezdett.

7. pont

Követeljük a földtörvény eltörlését, követeljük, hogy az agrártámogatásokat a fölművelők kapják, ne a fideszes földesurak – mondta Schmuck Erzsébet. Az LMP társelnöke szerint az új narancsbárók elveszik a valódi földművelők, a gazdák elől a támogatásokat, és emiatt azok, akik tisztességesen kívánnak Magyarországon a mezőgazdaságból megélni, nem jut esély. Ezt, ígérte meg, Márki-Zay Péter kormánya el fogja törölni, új földosztást hajtanak végre, és a támogatási rendszert is átalakíták.

8. pont

Követeljük az igazságszolgáltatás és a bírói ítélethozatal függetlenségének visszaállítását – mondta Schmuck, aki szerint enélkül nincs semmiféle demokratikus jogállam. Az LMP társelnöke szerint azonban van esély arra, hogy kormányra kerülve visszaadják az igazságszolgáltatás függetlenségét, elzavarják Polt Péter legfőbb ügyészt, és hogy visszaadják az embereknek az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat.

11. pont: Szabad ország, szabad egyetem! – kiáltotta a mikrofonba a DK EP-képviselője.

Dobrev Klára szerint nem véletlen, hogy a zsarnoki hatalom először a szabad szótól, a szólás szabadságától akarja megfosztani a népet. Ezután pedig a szabad gondolattól, a tudástól, azaz a gondolkodásunk szabadságától akar megfosztani a zsarnoki hatalom.

Dobrev Klára szerint a sztrájkoló pedagógusok hősök, akik a megfélemlítés, lejáratás és elhallgattatás ellenére vállalják a harcot a szabad országért, a szabad egyetemért. Arra kért mindenkit, hogy támogassa a magyar hősöket, támogassa a sztrájkoló tanárokat.

12. pont: magyar eurót!

Dobrev Klára szerint a 12. pont soha nem volt fontosabb, mint most, 2022 márciusában. Ez nem más mint a magyar euró.

Dobrev Klára szerint nem halogathatjuk tovább egyetlen percig sem, hogy Magyarország, amelyet az elmúlt 12 évben pávatáncolt és Kelet felé pózolt, végre elköteleződjön nyugati szövetségesei, és az Európai Unió, valamint az általa biztosított béke mellett.

Dobrev Klára szerint április 3-án csak rajtuk múlik, csak a magyarokon múlik, hogy igenis válasszanak:

Európa: most vagy soha!

loading...