Kövér László már az első napon kiborult a parlamentben: szerinte, ha az ellenzék kétharmad nélkül kidobja az Alaptörvényt, az büntetőjogi kategória

Kép forrása: MTI

Kövér László házelnök elvette a szót Arató Gergely DK-s képviselőtől az Országgyűlés hétfői ülésén, miután Arató arról beszélt, hogy az Alaptörvény szerinte fabatkát sem ér, és csak a Fidesz korlátlan hatalmát és a lopást biztosítja. A DK-s képviselő azt is hozzátette, Dobrev Klárának nem fog megremegni a keze, amikor kukába kell dobni azt a fideszes.

Arató Gergely ezt követően beszélt arról is, hogy Polt Péter, a Költségvetési Tanács és a Médiatanács is alkotmányellenesek. Amikor a DK képviselője azt mondta, hogy az Alkotmánybíróság teletömése Fidesz-pártkáderekkel is alkotmányellenes, akkor Kövér elvette a szót.

Ezután a fideszes házmester azt mondta,

„eljutott arra a pontra, ami átlépi az alkotmányosság határát, holott ön az Alaptörvényre esküt tett. Mindegy, hogy mit gondol egyébként az Alaptörvényről, erre az alaptörvényre esküt tett, hiszen, ha nem tett volna, nem lehetne itt most képviselő. Arra szeretném figyelmeztetni, hogy ne lépje át a Büntető Törvénykönyv tényállásainak a határát, mert az, ami ön mond, az az alkotmányos rend elleni – egyelőre csak – uszítás, és nem szeretném, ha szervezkedéssé fajulna.”

Miután Arató visszakapta a szót és befejezte a felszólalását, Kövér folytatta korábbi gondolatmenetét. Azt mondta,

ha önök a kétharmados törvényeket kétharmados felhatalmazás nélkül kívánják megváltoztatni, vagy az Alaptörvényt hatályon kívül helyezni, akkor alkotmányellenes cselekedetet hajtanak végre, ami büntetőjogi kategória.

loading...