Ha Orbán azt hitte, túl van a nehezén, akkor van egy rossz hírünk: hamarosan rárúghatják az ajtót

Kép forrása: MTI

Párbeszédet, ugyanakkor határozott fellépést ígért a jogállamisági értékeket romboló tagállamoknak az Európai Bizottság elnöke az EU helyzetét értékelő beszédében. Leszögezte azt is, hogy mindent meg fognak tenni a közösségi költségvetés megóvásáért, a pénzek “nem tűnhetnek el sötét csatornákon keresztül” – idézi a Népszava a State of the Union című beszédéből.

Az Európai Parlamentben tartott egyórás beszédében von der Leyen értékelte az elmúlt egy évet, és elmondta, hogy az általa vezetett Európai Bizottság milyen tervekkel vág neki a következő hónapoknak. 

Felszólalása végén beszélt a demokratikus értékek és a jogállamiság védelmének fontosságáról, megjegyezve, hogy néhány tagállamban aggasztó fejlemények tapasztalhatók.

Minden ország vállalta a közös európai értékek betartását, amikor az EU tagja lett. Azok is a szabadságot akarták, akik a vasfüggönyt lebontották, és “ezeket az értékeket meg fogjuk védeni”, szögezte le. Külön kiemelte, hogy az Európai Unió Bíróságának ítéleteit végre kell hajtani, és mindenütt biztosítani kell az igazságszolgáltatás függetlenségét. A jogszabályok betartatásáért felelős Európai Bizottság párbeszédet folytat az uniós normák érvényesítésétől,

de a dialógusnak célja van, és ha nem hoz eredményt, akkor a testület nem habozik bevetni a rendelkezésére álló eszközöket.

Külön kiemelte, hogy az EU költségvetését meg kell óvni, el kell érni, hogy “minden euró és cent” oda kerüljön, ahová való, a büdzséből származó pénzeket a jogállamisági értékek szem előtt tartásával kell elkölteni. A támogatások “nem tűnhetnek el sötét csatornákon keresztül”, hangsúlyozta, hozzátéve: a “nagy pénzekkel kegyeket lehet vásárolni, és a demokratikus alapszabályokat a fejük tetejére állítani, ezért utánajárunk minden korrupciós esetnek”. 

A bizottsági elnök bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslatot fognak benyújtani a médiaszabadság garantálására az EU-ban. “Meg kell állítani azokat, akik a sajtó szabadságát fenyegetik”, szögezte le, majd név szerint is megemlítette az európai újságírókat, akik az életüket áldozták azért, hogy az emberek információhoz, megfelelő tájékoztatáshoz jussanak. 

loading...