Brüsszelben ígéretet tettek: odacsapnak a Fidesznek a botrányos, kirekesztő törvényük miatt

Megvizsgálja az Európai Bizottság az Orbán-kormány új törvényét, amely megtiltja a homoszexualitás kiskorúak számára történő „népszerűsítését”. A törvény, amelyet az USA és hazai, illetve nemzetközi jogvédők is elítéltek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ebben a formában tarthatatlan.

A törvény a Fidesz szerint a gyermekek védelmére irányuló intézkedések sorozata, bírálói szerint azonban a változások – amelyek gyakorlatilag tiltják az LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális) csoportokról szóló tanítást – megkülönböztetnek és korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát.

Brüsszel nyomás alatt van, hogy elítélje Magyarország legújabb lépését, amely az amerikai külügyminisztérium szerint „aggodalmat kelt”, és olyan korlátozásokat tartalmaz, amelyeknek „nincs helyük a demokratikus társadalomban”.

Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője azt mondta,

„nem leszünk szégyenlősek, kifejezzük a véleményünket(…) De alaposan át kell gondolnunk, mi is van a törvényben és mi a probléma vele.”

A szóvivő, miközben felidézte azokat a jogi és politikai lépéseket, amelyeket az EU tett az LMBTQI-jogok védelmére irányuló stratégia felépítése érdekében, arról beszélt, látniuk kell, hogy a (magyar) jogszabályok milyen szempontok szerint és milyen pontokon felelnek meg vagy nem felelnek meg az uniós jogszabályoknak, azok elveinek.

loading...