A francia és német kormány az EU egyik legfontosabb testülete elé viszi a Fidesz homofób törvényét

Az Európai Tanács egyik legfontosabb szerve, az Általános Ügyek Tanácsa a jövő héten tárgyalhat arról a törvényről, amelyet a magyar parlament fideszes és jobbikos szavazatokkal kedden fogadott el

– mondta el Clément Beaune, Franciaország európai ügyekért felelős államtitkára a 24.hu-nak pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Beaune azt mondta, több másik tagországgal, így például az EU másik magállamával, Németországgal egyetértve szeretnék, ha a pedofiltörvény melegek kirekesztésére használt módosításáról is tárgyalnának a tanácsban.

Kifejezetten aggódunk emiatt

– mondta a francia államtitkár. Hozzátette: korábban is voltak problémák a jogállam helyzetével Magyarországon, ezt mutatja az is, hogy életbe lépett a hetes cikk szerinti eljárás a Fidesz botrányai miatt Magyarország ellen. Az viszont Beaune szerint teljesen új, hogy szándékosan és direktben céloznak egy adott embercsoportot, ebben az esetben az LMBTQ-embereket.

A francia politikusszerint két dolgot lehet ilyenkor csinálni:

  • Az egyik a politikai nyomás, amelyet nem érdemes elhanyagolni, mert ahhoz, hogy egy problémával kezdjünk valamit, először nevén kell nevezni és beszélni róla.
  • A másik pedig az, hogy a célba vett embereket közvetlenül támogatják a negatív hatásokkal szemben. Szerinte például arról is érdemes vitatkozni ezek után, hogy nem érdemes-e az uniós jogállami mechanizmus hatáskörét szélesíteni, mert erre a konkrét ügyre például jelenleg nem lehetne alkalmazni.

A francia soros elnökség azt tervezi, hogy kiszélesítik a jogállami mechanizmust

Franciaország 2022 elején veszi majd át az Unió legfontosabb szervezőjének, a soros elnökségnek a szerepét a mostani elnöktől, a Portugáliát követő Szlovéniától. Szlovénia a jelenlegi politikai viszonyok alapján valószínűleg nem lesz kemény Magyarországgal szemben a jogállami ügyekben, megkérdeztük, hogy a francia elnökség keményebb fellépést tervez-e. Különös tekintettel arra, hogy a jogállami mechanizmussal kapcsolatos bírósági döntés és az alkalmazásához szükséges bizottsági vonalvezető elkészítése valahol a két soros elnökség közötti váltás idején várható.

Az államtitkár azt mondta, hogy reméli, a szlovén soros elnökség nem hagyja majd teljesen figyelmen kívül a jogállam kérdését. Ezzel együtt abban bízik, hogy a jogállami mechanizmus a jövőben direktebb, szélesebb hatáskörű eszköz lesz.

A francia kormány is elvenné Orbán Viktor vétó-fegyverét

Szó volt a magyar vétók okozta politikai vitáról is, amelyben a németek már korábban jelezték, változtatni kell az unió külpolitikai döntéshozatali rendszerén. Beaune szerint Franciaország korábban szkeptikus volt azzal szemben, hogy módosítsák az EU közös külpolitikai döntéshozását, de a helyzet megváltozott. Szerintük most lehet változás, mert a gyakorlatban is problémát jelent, hogy egyetlen tagállam is el tudja gáncsolni az EU közös külpolitikai fellépését.

loading...