A Momentum olyan árulást követett el az EP-ben, amit soha nem fogunk megbocsátani nekik

Fotó: Koszticsák Szilárd

„Rengeteg egyeztetésen, kompromisszumon, illetve olykor vitáig fajuló tárgyaláson vagyunk túl, de erőfeszítéseink azt hiszem nem voltak hiábavalók” – írja Cseh Katalin a Momentum oldalán. A kompromisszum azonban sajnos a Fidesszel való közösködést jelenti a pártnak.

Nem várt fejleményekkel járt az Európai Parlament szavazása Európa zöld fordulatáról, a Green New Deal-ről. A számos módosító indítvány között ugyanis volt egy olyan, amely kifejezetten a nagyvállalatok felelősségét állapította meg a klímakatasztrófában. Arról a 100 legnagyobb multinacionális vállalatról van szó, amely a globális szén-dioxid-kibocsájtás 71%-áért felel.

Egyáltalán nem lepődtünk meg, hogy a klímaváltozás-tagadó Fidesz ezt leszavazta. Az viszont már sokkal kevésbé várt fordulat, hogy

velük szavazott a Momentum is.

A szavazatukat bárki megtekintheti az Európai Parlament hivatalos oldalán.

A 16. oldalon található a RC-B9-0040/2020 – Am 46 módosító, itt látható Cseh és Donáth neve egyaránt. (alul képernyő-kivágásban idézzük a dokumentum vonatkozó részét.)

Úgy tűnik, hogy a klímaváltozás ügye egyelőre csak szavakban fontos a Momentumnak, a gyakorlatban azonban épp kigáncsolták az egyik legfontosabb változást.

Cseh Katalin szerint nem voltak az erőfeszítéseik hiábavalók. Ha ez volt a cél, akkor biztosan nem. Lehet, hogy amíg fiatal, lendületes demokrataként tekintünk rájuk, a háttérben elkezdett alakulni a Fidesz-Momentum koalíció…

loading...