Irán megtámadott két amerikai támaszpontot, és több országot is megfenyegetett – cikkünk folyamatosan frissül

Ballisztikus rakétákat lőtt ki Irán iraki-amerikai katonai támaszpontokra szerda hajnalban. A CNN információi szerint 13 rakéta találta el az al-Assad légibázist, valamint Irán is megerősítette az értesülést.

Az amerikai védelmi miniszter rögtön kapcsolatba lépett az iraki miniszterelnökkel. A CNN egy iraki biztonsági forrásra hivatkozva arról számol be, hogy iraki sérültekről biztosan tudnak, számuk egyelőre nem ismert.

Amerikai tisztviselők elkezdtek dolgozni a károk felmérésén, közben Amerikában a képviselőház demokrata elnöke Nancy Pelosi azt mondta, hogy jövő héten szavaznak arról a határozati javaslatról, amely korlátozná Donald Trump hatáskörét a hadsereg főparancsnokaként.

Korábban bejelentették, hogy Donald Trump beszédet fog intézni az amerikaiakhoz ma este a támadások apropóján, de egy fehér házi tisztviselő azt nyilatkozta, hogy mégsem áll kamerák elé az elnök. A Fehér Ház védelmét jelentősen megerősítették.

Az Iráni Forradalmi Gárda a Telegramon arról írt, hogy amerikai válaszcsapás esetén az USA-t fogják célba venni. Emellett úgy fogalmaztak: amint az első amerikai bomba földet ér Iránban, Dubait, az Egyesült Arab Emirátusokat és Izraelt is megtámadják.

A legfontosabb biztonsági tisztviselők, mint Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Mark Esper amerikai védelmi miniszter elhagyták a Fehér Házat. Nem sokkal később az alelnök Mike Pence is távozott.

A támadás előzménye, hogy az Egyesült Államok január 3-án dróntámadásban megölte az iráni kémfőnököt, Szulejmanit, aki Irán második számú politikai vezetője volt, az iráni külpolitika alakítója.

A háborús helyzetet az idézte elő, hogy míg Trump inkább csak szavakban volt erős, addig Irán csapásokat kezdett mérni, előbb egy amerikai drónt lőtt le, majd az év utolsó hétvégéjén iraki szövetségesei rakétákkal támadtak Kirkukban egy amerikai támaszpontot. Az amerikaiak légicsapásokkal reagáltak, január 3-án pedig épp a repülőtérre tartó Szulejmánit is sikerült megölniük.

Frissítés 1.: Egy Kijevbe tartó ukrán Boeing-737-es repülőgép zuhant le Iránban rögtön a felszállás után szerda reggel. A gépen 180 utas tartózkodott, egyelőre nem tudni, hogy a repülőgép-szerencsétlenségnek köze van-e az amerikai-iraki támaszpontok megtámadásához. – bővebben itt olvashatsz.

Frissítés 2.: Mohammad Dzsavad Zafír iráni külügyminiszter úgy nyilatkozott, Teheránnak nem áll szándékában a háború kiterjesztése, Irán az ENSZ Alapokmányának 51-es cikkelye szerinti önvédelmi akciót hajtott végre az ország katonai vezetőit és civileket ért támadásra válaszul.

Frissítés 3.: (06:07) – az iráni repülőgép-tragédia után mentőcsapatokat küldtek a helyszínre, akkor azt nyilatkozták, hogy a repülő lángokban áll, és talán van rá esély, hogy megmentsék az utasokat, de a legfrissebb információk szerint sajnos senkit nem sikerült megmenteni, túlélők nincsenek. (Forrás: Aljazeera)

Frissítés 4.: (06:46) – Az amerikai demokrata elnökjelölt-aspiránsok is reagáltak az iráni támadásra. Barack Obama egykori alelnöke Joe Biden a feleségével együtt küld imákat a tengeren túli amerikai katonáknak és állampolgároknak, a massachusetts-i szenátor, Elizabeth Warren szerint csökkenteni kell a feszültséget a Közel-Keleten.

Frissítés 5.: (15:58) – Ukrajna teheráni nagykövetsége visszavonta korábbi közleményét, amely kizárta, hogy terrorcselekmény vagy rakétatámadás okozta volna a szerda hajnalban lezuhant Boeing-737 utasszálllító repülőgép katasztrófáját, és hajtóműhibát valószínűsített – írja a Neokohn értesülései alapján az atv.hu.

Volodimir Zelenszkij elnök utasította az ukrán főügyészséget, hogy indítson büntetőeljárást a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. „Vizsgálóbizottságot kell létrehozni a rendészeti és a polgári repülésért felelős szakosodott szervezetek képviselőiből” – írta az ukrán államfő a Facebookon.

Frissítés 6.: (16:02) – Irán nem akarja átadni annak az ukrán Boeing 737-es repülőgépnek a fekete dobozát, amely szerdán zuhant le a területén a főváros, Teherán mellett – írja a The Guardian alapján a 168 óra.

Frissítés 7.: (16:26) – Donald Trump magyar idő szerint 17:00-kor sajtótájékoztatót tart a Fehér Házban.

Frissítés 8.: (18:05) – Az amerikai elnök sajtótájékoztatót tartott, erről bővebben itt írunk.

A cikkünket külföldi híradások szemlézésével folyamatosan frissítjük. Kérjük, oszd meg, hogy minél többekhez eljusson az iráni támadásokról szóló tudósításunk!

loading...