Áder nem vonja vissza a szegedi professzor állami kitüntetését, aki Joe Bident „félhülyének”, alelnökét „fekete ribancnak” nevezte

Kép forrása: mediaklikk.hu

Ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen

– reagált a Népszavának a szegedi egyetemi botrányra az államfő hivatalának sajtóigazgatósága.

A hvg.hu birtokába került panasz állítása szerint Gulyás László professzor a Migráció és menekültügyről tartott kurzusa elején rasszista megjegyzést tett, és az előadás a továbbiakban sem szűkölködött szélsőséges kijelentésekben:

  • Állítólag elhangzott, hogy az Egyesült Államok elnökét csak félhülyének alelnökét, Kamala Harrist pedig csak fekete ribancnak szokta nevezni.
  • A tanár ellen panaszt tevők állítása szerint a kurzus alatt többször elhangzottak olyan szexista kijelentések is, amelyektől a női hallgatók érezhették elsősorban kényelmetlenül magukat.

Gulyás Lászlót alig egy hónapja Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, ezért a Népszava arról is érdeklődött az államfő hivatalánál, hogy tesznek-e lépéseket. Azt a választ kapták, hogy

a hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, az „államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”.

Szerdán a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karának dékánja arról tájékoztatott, hogy rektori utasításra tényfeltáró vizsgálatot indítottak még március 17-én.

Nemzetközi segítségre van szüksége Magyarországnak: negyedik hete világelső a magyar halálozás

loading...