Kormányinfó: 3 millió oltottnál újabb lazítás jöhet, akár már áprilisban nyithatnak a teraszok

Kép forrása: MTI

Az újraindítás üteme az oltás ütemétől függ – mondta Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Hozzátette: az április 7-ei lazítás valójában nem jelent érdemi könnyítést, mert ugyan kinyithattak a boltok és tovább maradhatnak nyitva, de sok szabályt így is be kell tartaniuk.

66 ezer pedagógust oltottak a múlt héten, a regisztráltak 85 százaléka jelent meg – ismertette a miniszter. Gulyás hozzátette, hogy már az első oltás is jelentős védettséget ad. A Pfizerről sok ilyet olvasott, és a tanárokat azzal oltották.

Azt mondta a miniszter, hogy arra kéri a tanárokat, legyenek tekintettel a szülőkre, és az április 19-ei iskolanyitáskor vegyék fel a munkát.

A következő lazítási kör 3 millió beoltottnál jöhet. A bértámogatás jár addig, amíg nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek.

Gulyás azt ígérte, hogy április végére beoltanak 4 millió embert. Jelenleg valamivel kevesebben vannak a regisztráltak, őket mind beoltanák.

A kormány az Európai Gyógyszerügynökség jelentését értékelve arra jutott, hogy továbbra is biztonságosan lehet oltani az AstraZeneca-vakcinával. Gulyás szerint a magyar hatóságok is megbízhatók, nem kell mindig „internacionalista” alapon az európai hatóságokra figyelni. A miniszter szerint az AstraZeneca körüli balhét nagy gyógyszergyárak érdekei is fűtik.

Az ATV kérdésére azt mondta a miniszter, hogy már valamivel túl lehetünk a járvány csúcsán. Szerinte még áprilisban nyithatnak a teraszok, a fitness termek viszont biztosan nem.

Minden sportrendezvényre, így a foci EB-re is csak azokat engedik be, akiknek van védettségi igazolványuk

– jelentette be Gulyás Gergely. Azt nem árulta el, hogy mikortól lehet meccsekre járni.

A kancelláriaminiszter azt mondta, hogy nem látnak olyan kockázatokat az április 19-ei nyitásnál, amit ne vállalhatnának. Az érettségizők még a vizsgák előtt megkaphatják az oltást. A 16-18 évesek oltását még nem engedélyzeték, de gondolkoznak rajta.

„Nem a kormánynak kell tudományos véleményeket megfogalmaznia”

– válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy nem volt-e elhamarkodott a nyitás. Ismét elmondta, hogy már az első oltás után kialakul valamilyen védettség, ezt mondják a szakemberek, és ezt olvasta a „balliberális sajtóban” is.

A szerdától életbe lépő új szabályok szerinte nem járnak a kontaktusok növekedésével, ezért nem tartja veszélyesnek az óvatos nyitást Gulyás.

„Ez a nyár szabad lesz” – mondta Gulyás Gergely. Másfél hónap múlva szerinte túl leszünk a járványon. Hozzátette, hogy szerinte nagyon sikeres, rekordbevételű turista szezon áll előttünk.

loading...