Kémkedéssel és korrupcióval vádolt kínai cég épít egyetemet Magyarországon, óriási hitelből

Kép forrása: AFP

Kínai hitelből, már előre kiválasztott kínai céggel építteti majd a magyar kormány a Budapestre tervezett kínai egyetem kampuszát – a több mint 500 milliárd forintos beruházás rengeteg elemében hasonlít a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai szerződéseire, derül ki a Direkt36 által megszerzett kormányzati dokumentumokból.

A projektből mintegy 100 milliárdot fizetne előre a magyar állam, a többit fedeznék vagy euró, vagy jüan alapú kínai hitelből.

A portál birtokába került minisztériumi előterjesztés alapján a gigaberuházás „kizárólagosan kínai projektként valósítható meg”, a jogi szabályozást illetően pedig „szükséges elérni azt a pontot, amelynek eredményeként a beruházással összefüggő folyamat már nem állítható le”.

A magyar kormány becslésénél jóval kedvezőbb ajánlatot tevő Kínai Állami Építőmérnöki Vállalatnak komoly versenytől sem kell tartania, ugyanis a belgrádi vasútvonal felújításához és Paks II-höz hasonlóan nemzetközi szerződés keretén belül építik majd meg a Fudan Egyetem kampuszát, így elkerülhető az uniós szabályok szerinti nyílt verseny.

Az Direkt36 által megszerzett előterjesztés szerint ráadásul nem csak a beruházást végző cég van már meg, hanem azt is előre rögzítik, hogy „meghatározott számú kínai munkás vesz részt a kivitelezésben és kínai építési alapanyagok kerülnek importálásra a kivitelezéshez”. Ez egybevág a kínai gazdaságpolitikai elmúlt évtizedben látott törekvésével, amiben igyekeznek a kínai túltermelést a nemzetközi piacokra kiszórt alapanyaggal enyhíteni. Ezért találták ki az Új Selyemútnak is nevezett Út és Övezet kezdeményezést is, aminek része lesz a Budapest-Belgrád vasútvonal is.

loading...