Az újságírók kérték, hogy tudósíthassanak a kórházakból, erre az oltópontokról is kitiltották őket

A kép illusztráció - forrása: MTI

Miután a húsvét alatt a budapesti szakrendelőket is bevonták az oltási programba a kórházi oltópontok és a háziorvosi rendelők mellé, „szükségessé vált a közvélemény tájékoztatásával kapcsolatos kommunikációs szabályok kialakítása”

– írta a rendelők vezetőinek címzett levelében Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alap- és szakellátásért felelős főigazgató-helyettese.

A gyakorlatban a szabályok kialakítása azt jelenti, hogy az újságírókat nem engedik be az oltópontokra tudósítani. A rendelőket arra kérik, hogy „ne fogadjanak riport- és interjúkészítés céljából televíziós stábokat vagy újságírókat”.

Takács ezt azzal indokolja, hogy „az oltással kapcsolatos megnövekedett médiaérdeklődés ne akadályozza magát az oltási tevékenységet”.

A levélből kiderül, hogy az OKFŐ nem tartja problémásnak a tájékoztatásnak ezt a korlátozását, mert „a szükséges képi dokumentációt (vágóképek, fotók) az oltási folyamatról az MTVA elkészíti és díjmentesen minden olyan médiaszereplő rendelkezésére bocsátja, aki erre igényt jelent be” – azaz fölöslegesnek tartják a sajtó helyszíni tudósítását, hiszen a közmédia úgyis megfelelően tájékoztat.

Az említett “levelet” Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere tette közzé Facebookon.

loading...