Amerikai figyelmeztetés: a választásokhoz közeledve a Fidesz számos olyan lépést tesz majd, amellyel jelentős hátrányba hozhatja az ellenzéket

Legalizálni kellene a józanságot.
Kép forrása: Reuters

Nevén kell nevezni a dolgokat és a Biden-kormánynak ki kell mondania, hogy Magyarország egy autokrata rezsim – mondta Daniel Kelemen, magyar származású amerikai politikai szakértő a Central European Affairs magazinnak adott interjújában.

A Magyar Hang által szemlézett cikkben a politológus úgy fogalmazott:

csak az ellenzéki erők összefogása adhat bármilyen esélyt a kormányváltásra az ilyen rezsimekben.

Az interjúból az is kiderült, hogy a Fidesz előtt nehéz időszak áll az Európai Néppártból való távozásuk és Angela Merkel leköszönése után elvesztik azokat a szövetségeseket, akik eddig védelmet jelentettek számukra a komolyabb szankciók ellen.

A Biden-kormányzatnak azt tanácsolná, hogy a Magyarországgal kapcsolatos kommunikációban hangoztassa a szabad és tisztességes választások, valamint a politikai pluralizmus szükségességét. Fontos az is, hogy nevén nevezzék a dolgokat és kimondják, hogy Magyarország egy autokrata rezsim – mondta Kelemen.

Ezek a rezsimek fenntartják a formális intézményeit a demokráciának: vannak választások, és több párt is működik, de a rendszer úgy lett megváltoztatva, hogy a pálya a kormányzó pártnak lejtsen, így szinte lehetetlenné téve, hogy az ellenzék nyerjen a választásokon. Helyi szinten még ezekben a rendszerekben is lehet esélye az ellenzéki pártoknak, ahogy az megtörtént például Budapesten vagy Isztambulban – hangsúlyozta a politológus.

Ezekben a rendszerekben az ellenzéki erők egyesítése a legjobb megoldás, hogy egyáltalán esély legyen a kormányváltásra. A választásokhoz közeledve azonban Fidesz-kormány számos olyan lépést tesz majd, amellyel jelentős hátrányba hozhatja az ellenzéket. Ehhez pedig a médiát és a választási bizottságot is felhasználja majd kormánypárt – tette hozzá.

Daniel Kelemen szerint az Egyesült Államok könnyebb helyzetben van a távolság miatt, mint az Európai Unió, amikor az Orbán-kormány bírálatáról van szó. Az EU-ban még a legmagasabb szinteken sem merik kimondani, hogy Orbán Viktor egy autokrata vezető, hiszen ezzel elismernék, hogy elbuktak ennek a problémának a kezelésében – vélekedett a szakember.

A politikai szakértő arról is beszélt, hogy

a Fidesz távozása az Európai Néppártból megnyithatja az utat az Európai Bizottság számára a súlyosabb szankciók előtt, hiszen a magyar kormánypárt eddig valamelyest a pártszövetség védelme alatt állt.

A Fidesz helyzetét az is súlyosbíthatja, hogy Angela Merkel német kancellár távozásával Orbán Viktor elveszti eddigi legnagyobb szövetségesét.

Hogyan lehet diplomája Orbán Viktornak és Varga Juditnak?

loading...