Müller Cecilia: előfordult, hogy olyasvalaki is megfertőződött, aki már megkapta a védőoltást

Kép forrása: MTI

A múlt héten 475 ezren kapták meg az első adag védőoltást a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen, és már 206 ezren a másodikat is – közölte területi közigazgatásért felelős államtitkár az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Néhány kivételtől eltekintve befejeződött az egészségügyi dolgozók beoltása, ahogy lényegében lezárult a második körös oltás az idősotthonokban, illetve a bentlakásos szociális otthonokban is. 84 ezer gondozó és gondozott kapta meg az oltást, 77 ezren már a másodikat is – mondta el az államtitkár.

Jelenleg két célcsoport oltása történik párhuzamosan:

  1. a regisztrált legidősebbeké
  2. és a 18-59 éves krónikus betegeké.

Arról is beszélt az államtitkár, hogy kedden indult el Budapestről 275 ezer kínai vakcina a kormányhivatalokba, onnan kerül a háziorvosokhoz, praxisonként 55 embert tudnak vele beoltani. A héten 52 ezer ember beoltására elegendő Pfizer-vakcina is érkezett, amivel szintén a regisztrált idősek oltását folytatják a kórházi oltópontokon, ahová a háziorvosok irányíthatnak praxisonként 10-10 főt. Szintén beérkezett 41 750, 60 éven aluli krónikus betegséggel rendelkező ember beoltására elegendő AstraZeneca oltóanyag. Ezek összesen 368 000 ember oltását teszik lehetővé, emellett több mint 25 ezer második oltás is esedékes.

Az államtitkár szerint a következő héten több mint 800 ezerre nőhet a beoltottak száma.

Müller Cecília először a keddi járványügyi adatokat ismertette, majd megerősítette, hogy kedden 104 130 adag Pfizer-vakcina is érkezik a 100 ezer Sinopharm mellett. Ezután Müller Cecília a korlátozó intézkedések betartására és az egyéni felelősség fontosságára hívta fel a figyelmet. Újságírói kérdésre elmondta, hogy folyamatosan zajlanak az orosz Szputnyik V vakcina laboratóriumi vizsgálatai.

A tisztifőorvos azt is közölte:

előfordult, hogy olyasvalaki is megfertőződött, aki már megkapta a védőoltást.

Emlékeztetett, hogy egyik vakcina sem biztosít száz százalékos védelmet. Az érintettek számára a nyájimmunitás hozhatja el a száz százalékos védelmet.

Azt is bejelentette Müller, hogy a koronavírus brit variánsa mellett már a cseh és egy másik mutációt is azonosítottak Magyarországon.

loading...