Gyurcsány Ferenc szerint megdőlt a mítosz, hogy Orbán tud kormányozni: az egész bandának mennie kell

Kép forrása: MTI

Megtartotta tizenhetedik évértékelőjét Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, ezúttal online. A volt miniszterelnök a vírust és a vele küzdő embert tartja a tavalyi év főszereplőjének, ami azt is megmutatja, milyen kicsi lett a világ.

A járvány elleni küzdelemmel kapcsolatban elmondta, a politika a közös életünk és a közügyek intézése, a globális világjárvány pedig közügy. “Nagyon helyes, ha közéleti vita tárgya, hogy jól intézzük-e a közös dolgainkat járvány idején, vagy jól intézik-e azok, akiknek ebben kitüntetett felelőssége van”. Hozzátette: elvárná a tiszta beszédet a kormánytól járványkezelés ügyében.

“Mi gyermekei vagyunk a hazának, de nem vagyunk gyermekei a kormánynak. És nem kezelhetnek minket gyermekként. De ha akként kezelnek, akkor is igényt tartunk arra, hogy tudjuk, milyen lehetőségeink vannak, mivel áll szemben az ország. De felnőtt emberek vagyunk, a saját hazánk ez, a kormánytól azt várjuk el, hogy bennünket partnernek tekintsen”

– mondta.

A DK elnöke szerint az a mítosz is megdőlt, hogy a Fidesz tud kormányozni:

“Most az ellenfél nem egy általuk kiválasztott ellenfél, hanem találkoztak a valósággal, a valóság pedig vereséget mért a kormányra.”

Az oltásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a DK szerint az a felelős magatartás, ha beoltatjuk magunkat. A kétkedőknek azt üzente, hogy a világ tudományos közössége oltáspárti, válassza mindenki a kisebb kockázatot.

Emellett mindenkinek azt javasolta, hogy olyan vakcinával engedje magát beoltani, amit az Európai Gyógyszerhatóság engedélyezett. Hozzátette: lehet ez az orosz és a kínai is, ha engedélyezték Európában. Ameddig nincs egedély, addig óvatosan.

Az egyetemek modellváltásáról azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy Orbán Viktor nem szereti a szabad szellemet, ezért történik most az, hogy

a teljes magyar felsőoktatást adja oda ingyen pár embernek bármiféle ellenérték nélkül, a cél pedig az, hogy “kikerüljön a demokratikus ellenőrzés alól.

Szerinte dicsőség illeti meg az SZFE hallgatóit, akik “bátorságból sokunknak példát mutattak.”

A DK elnöke úgy véli, hogy az Orbán-kormány a múlt fogságában él

A pártelnök szerint problémás, hogy nem vagyunk készen a modern világ kihívásaira:

“A viták a 20. századi történelmi drámákról szólnak, és nem arról, hogyan lesz sikeres az ország holnap és holnapután. Kiderült, hogy iszonyatos kapacitás van a digitális oktatásban, nekünk egy járvány kellett ahhoz, hogy rájöjjünk. A kormány a múlt fogságában él.”

Beszédében azt üzente a kormánynak, hogy nincs felhatalmazásuk arra, hogy beleszóljanak abba, ki, kit, hogyan szeret.

 A közhatalomnak el kell tűnni innen. El a kezekkel a családjainktól! Nincs ehhez közötök. Foglalkozzatok a saját családotokkal, a miénkkel mi foglalkozunk

– fogalmazott.

Nem csak a járvány történt 2020-ban

Gyurcsány Ferenc politikatörténeti jelentőségűnek értékelte az ellenzéki pártok összefogását a Fidesz ellen. Szerinte hosszú idő kellett hozzá, de végül mindenki megértette, hogy Magyarországon már rég nem demokratikus versengés zajlik, hanem egy autokratikus rendszer ellen kell fellépnie egy ellenzéknek.

Donald Trump kormányzását borzasztóként írta le, szerinte sokminden megrendült az emberekben az elmúlt években az Egyesült Államokkal kapcsolatban. De szerinte nemcsak Trump bukott, hanem azok a politikusok, akiknek a családjába Orbán Viktor is beletartozik.

“Itthon még basáskodik, de ma már csak bajkeverő Európában. Ha rá figyelnek, azért teszik, mert oda kell figyelni mindenkire, aki a bajt hozhatja ránk”

– mondta.

Az országnak azt üzente, hogy készüljenek a tavaszi versenyre és a választásra. Azt ígérte, hogy a kormányváltás egy jobb Magyarországot hoz majd el.

loading...