Vásárhelyi Mária teljesen hibás ötletnek tartja a Momentum 100 ezer forintos oltási pénzét

Kép forrása: Momentum Facebook-oldala

A napokban jelentette be a Momentum, hogy az oltásba vetett bizalom növelése helyett egyszerűen adjunk 100 ezer forintot mindenkinek, aki beoltatja magát. Szegények-gazdagok egyaránt megkapnák a pénzt a párt javaslata szerint, ez pedig aligha jelent igazságos felosztást. Vásárheyi Mária szociológus, a szociológiatudomány kandidátusa, az MTA tudományos főmunkatársa ezt rossz javaslatnak tartja.

“Teljesen elhibázott ötletnek tartom a Momentum javaslatát, hogy aki “oltakozik”, az kapjon százezer forintot. Biztos vagyok benne, hogy ez nem fér bele az orvosi etikába és ütközik az általános etikai elvekkel is.

Úgy gondolom, hogy az említett hétszáz milliárd egy részét fordítsák az oltás népszerűsítésére és a közvélemény valódi tájékoztatására a többit pedig az “oltakozástól” függetlenül fordítsák a rászorulók támogatására. Sőt ennél sokkal többet.

Azt azonban, hogy a rászorulókat pénzzel rávenni arra, hogy cselekedjenek az akaratukkal, meggyőződésükkel ellentétesen, ez a szegény emberek lenézése, megalázása. Hiszen nyilván ők azok, akik 100 ezer forintért akkor is oltakoznak, ha egyébként nem akartak volna. Nem megvásárolni kell az emberek bizalmát az oltásban, hanem meg kell győzni őket. Úgy ahogy Izraelben és más normális országokban teszik.

Minden szempontból – morálisan, szociálisan és gazdaságilag is – elfogadhatatlan ötletnek tartom.

Számomra olyan, mint a szavazatvásárlás. Pénzért rávenni a legszegényebb embereket arra, hogy szavazzanak egy olyan pártra, amire egyébként eszük ágában sem volt. Én a Momentum helyében visszavonnám a javaslatot. Mindenki tévedhet. Azokat pedig, akik azért tartják ezt jó ötletnek, mert így sikerült a Momentumnak a napirendet tematizálni, nos, őket érje gáncs és megvetés” – zárja a sorait Vásárhelyi Mária.

loading...