Orbán Gáspár elit katonai iskolát végzett, szép teljesítmény, mindannyian büszkék lehetünk rá

Kép forrása: MTI

Kadétonként közel negyvenmillió forintba kerülhet a brit katonai elit iskola, a Sandhurst Royal Military Academy (RMAS) kilenc hónapos kurzusa, amelyet a kormányfő fia, Orbán Gáspár is elvégzett két másik magyarral együtt 2019 szeptembere után, a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként, írja a Telex.

Ez azt jelenti, hogy alig két hónappal azután, hogy Orbán Gáspár letette az esküt és hivatásos katonává vált, máris megkezdhette tanulmányait a brit katonai elit iskolában. Orbán Viktor fia az adatok alapján december 11-én végzett. Ez onnan tudható, hogy

az akadémián végzettek névsorát meg szokták jelentetni a Daily Telegraph című napilapban, a január 1-i számban Orbán Gáspár is szerepel.

A 28 éves Orbán Gáspár katonai pályafutása 2019-ben kezdődött, amikor egy hathetes alapkiképzésen vett részt a szolnoki MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kiképző századánál. Az év júniusában tette le az esküjét és vált szerződéses katonává.

Először a Népszava adott hírt arról, hogy az intézményben fejezte be a kurzust 2020 májusában három magyar állampolgár, amit az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségén keresztül a brit védelmi minisztérium is megerősített. A lapnak ezt a HM is elismerte, annyit közölve, hogy a „képzésre a magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak, és alkalmasnak tartotta magát, hogy a képzésen részt vegyen. A jelentkezők közül az állományilletékes parancsnok az elvégzett szakmai munka, kiképzési eredmény, és a tiszti attitűd összesített értékelései alapján választotta ki a résztvevőket.”

A HM szerint a kurzus összege pedig attól függ, hogy a hallgató milyen rendfokozatú, és a tanulmány során pontosan milyen kiképzésben vesz részt. Orbán Gáspár nem reagált az üggyel kapcsolatban a Telex megkeresésére.

A DK kezdeményezi a Honvédelmi- és Rendészeti Bizottság összehívását

A DK kezdeményezi a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság összehívását – Miért éppen Orbán Viktor fia volt a “legalkalmasabb” arra, hogy közpénzen tanuljon a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián? – teszi fel a kérdést Vadai Ágnes.

Az ügyben már írásbeli kérdést is beadott a képviselő arról, hogy kik a szerencsések, de az igazság már a kormány titkolózó válasza előtt kiderült.

A Demokratikus Koalíció tudni akarja, hogy miért éppen Orbán Viktor fia volt a “legalkalmasabb” arra, hogy közpénzen tanuljon a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián.

Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagjaként kezdeményezem, hogy hívják össze a bizottságot, és hallgassuk meg Benkő Tibor honvédelmi minisztert, Orbán Viktor miniszterelnököt, illetve a három kiválasztottat, köztük a miniszterelnök fiát. Magyarázatot követelünk, hogyan állt immáron újabb Orbán-gyerek “saját lábra”, és miként érdemelte ki, hogy a magyar adófizetők pénzén járjon egy, a magyarok számára megfizethetetlen elit akadémiára – írja Vadai Ágnes.

loading...