Müller Cecilia elrendelheti, hogy kötelező legyen a koronavírus elleni oltás

Kép forrása: MTI

A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint akár egy munkáltató is kötelezővé teheti a koronavírus elleni oltás beadását, de országosan ezt csak Müller Cecília rendelheti el. 

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára a Szabad Európának azt mondta, nem lenne semmi akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék az oltást a koronavírus ellen. Ennek elrendelése az országos tiszti főorvos hatásköre, de ez nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is.

Dr. Nagy Marcell szerint abban sincs semmi különös, ha egy munkáltató dönt így, hiszen már most is vannak védőoltáshoz kötött mukakörök: vadőrnek veszettség, egészségügyi dolgozónak Hepatitis B ellen kell beoltatnia magát.

Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján.

A Semmelweis Egyetem már hozott is egy erre vonatkozó döntést:

dolgozói vagy beoltatják, vagy kétnaponta teszteltetik magukat.

A MOK titkára szerint az egészségügyi dolgozók körében csökken a bizalmatlanság, az orvosoknál pedig nem is kérdés, beoltatják-e magukat. Megtette ő is, de érti a szakdolgozók bizonytalanságát, rájuk is ugyanúgy hatnak az ellentmondásos információk, mint a többi emberre.

Müller Cecilia ugyan kötelezővé teheti a védőoltás beadását, eddig azonban nem hangzott el semmilyen információ arra vonatkozóan, hogy meg is lépné ezt az országos tiszti főorvos.

loading...