Szlovák politikai elemző figyelmezeti Orbánt: gyengül a miniszterelnök, gondjai lehetnek

Kép forrása: MTI

Grigorij Meseznikov szlovák politikai elemző szerint nehéz megjósolni, mi fog történni a Fidesszel az Európai Néppártban, de az biztos, hogy Orbán Viktor gyengül és most sokkal rosszabbul állnak a pozíciói.

Az elemző a Népszavának azt mondta: úgy véli, hogy Németországnak szövetségesekre van szüksége “és Magyarország eddig az volt”, ugyanakkor a CDU (nagy német konzervatív párt) például “nyilván tisztában van vele, hogy egy esetleges kizárás az egész európai pártpolitikában változásokat hozhatna, ami a német politikára is hatással lenne”.

Biztonsággal csak annyit lehet kijelenteni, hogy a Fidesz távozását követelők hangja erősödhet meg, ha a helyzet nem oldódik meg

– fogalmazott Meseznikov.

Az elemző szerint a szlovák-német kapcsolatok még soha nem voltak olyan jók, mint most, azonban a magyar-német viszonyt az új kormány összetétele befolyásolhatja.

Ha például a zöldek lesznek a CDU koalíciós partnerei, akkor Orbán Viktor kritikusabb hozzáállásra számíthat Berlinből.

Meseznikov azt is mondta, hogy az amerikai kormány globális pályán játszik, “ennek megfelelően kezeli az érdekeit, így az egyes államokhoz, régiókhoz való viszonyát is”. Ezzel együtt nem gondolja, hogy a Biden-adminisztráció most külön figyelmet fordít Magyarországra “csak azért, mert Orbán Viktor Trumpnak drukkolt a kampányban”.

Biden ugyanakkor sokkal inkább támogatja az EU-t, mint Trump tette, az erősebb unió híve a nemzetállamokkal szemben, így ezekben az ügyekben nyilván változik majd Washington hozzáállása

– tette hozzá az elemző.

Egy módon kerülheti el Orbán Ceausescu sorsát – megdöbbentő kijelentést tett a Kossuth-díjas magyar író

loading...