Rettenetes hír érkezett: hiába vezet az ellenzék, most is a Fidesz nyerné meg a választást

Kép forrása: MTI

A karácsony előtti hetek politikai szenzációja volt, hogy a friss közvélemény-kutatásokban a Fideszt megelőzte a köztársaságpárti ellenzék közös listája. Az ezt állító eredmények ugyanakkor nem feltétlenül fedik a valóságot – derül ki a 444.hu-n megjelent, Miklósi Gábor a kutatásokat vizsgáló cikkből.

A cikk szerint a közvélemény-kutatók jellemzően előnyös színben tüntetik fel a hozzájuk megrendelőként forduló pártokat, a felmérések eredményeit pedig könnyen lehet befolyásolni módszertani eszközökkel. Így például másképpen alakulnak a válaszok, ha több, és megint máshogy, ha kevesebb lehetőség közül választhatnak a válaszadók, de a kérdések megfogalmazása vagy a kérdés feltevésének ideje és módja is hat az eredményekre.

A cikkben grafikonra vitték fel a különböző közvélemény-kutatók eredményeit, amelyet kiegészítettek a kutatásokban nem publikált adatok megsaccolt értékeivel is:

az így kapott korrigált mozgóátlag közel esett a 2018-as országgyűlési választás, a 2019-es európai parlamenti választás, illetve a szintén 2019-es önkormányzati választás tényleges eredményeihez.

E szerint a mindent összesítő grafikon szerint az ellenzéki összefogásban résztvevő hat ellenzéki párt becsült szavazataránya az összes mandátumszerző szavazatok között pillanatnyilag 49 százalék lenne. Az összes belföldi szavazat között juthat még 5-6 százalék kisebb pártoknak, de ezek aligha jutnának be a parlamentbe, ezért a parlamenti mandátumok elosztásánál figyelmen kívül hagyhatók.

A parlamenti patkót nézve egy 49:51 arányú kormánypárti vezetés a Vox Populi 2019-es májusi szavazatföldrajza alapján 57 százalékos Fidesz–KDNP-többséget jelentene a parlamentben.

loading...