Orbán nagyon szereti a rendeleti kormányzást: egy éjszaka alatt átalakították az egészségügyi ellátás térképét

Kép forrása: MTI

Mintegy fél tucat rendelettel a kormány „átrajzolta” az egészségügyi ellátórendszer teljes palettáját. Az egészségügyért felelős miniszter jogkörei nagyjából néhány intézményvezető kinevezési okmányának aláírására korlátozódott, miközben a szakmai irányítással, a finanszírozással kapcsolatos jogkörök szinte mindegyike az Országos Kórház Főigazgatóhoz kerültek, írja a Népszava az éj leple alatt megjelent rendeletek alapján.

Az egyik kormányrendelet értelmében a fővárosban és Pest megyében három centrum alá sorolódik több, korábban önálló kórház.

  1. Első centrum: A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet (Cegléd) és a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet (Nagykőrös) tartozik majd.
  2. Második centrum: az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő lesz. Ide csak két intézményt soroltak. Az egyik a Szent Margit Kórház, amely egy korábbi kórházösszevonás alkalmával már volt a Szent János egyik telephelye – emlékeztet a lap. A másik idesorolt intézmény a visegrádi rehabilitációs intézet.
  3. Harmadik centrumkórház: a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház.

A rendelet a Honvédkórházra bízta több nagy fővárosi intézmény irányítását is, így például a Honvédkórház szatellit intézménye lesz az eddigiekben a Péterfy Sándor utcai Kórházhoz tartozó Országos Baleseti Intézet, a váci kórház, a fővárosi Károlyi Sándor és az Uzsoki utcai, valamint a kistarcsai kórház.

A Honvédkórház vezetőjét továbbra is a honvédelmi miniszter nevezi ki, de az idesorolt kórházak irányítását részben megosztott jogosítványokkal biztosítják, másrészt a szakmai felügyeletet kizárólag az országos kórházi főigazgató hatáskörébe utalták – írja a lap.

A korábbi tucatnyi országos intézetek számát összevonásokkal a felére redukálta egy másik kormányrendelet:

a jövőben az országos gyógyintézeti címre a Haller utcai kardiológiai intézet, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet-, a Korányi-, valamint az onkológia intézet, illetve az összevonások nyomán létrejött Országos Mozgásszervi, és Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet lesz jogosult.

Míg az Országos Mozgásszervi Intézet az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet összevonásával jött létre, addig az országos idegsebészet a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összeolvadásával jött létre.

Az új struktúrához igazították a finanszírozási szabályokat is, így január elsejétől az egészségügyi intézmények saját hatáskörben 5 millió forintig vállalhatnak kötelezettséget. Az ennél nagyobb összegű megrendelések az Országos Kórház Főigazgatóság hatáskörébe kerül.

Káslerék új kedvence, Tóth Gabi kirúgatta a kommentelőt, aki csúnyát írt neki a közösségi oldalán

loading...