A vétó után máris érik az újabb magyar botrány? Gulyás Gergely szerint nem kell egyeztetni az Európai Gyógyszerügynökséggel

Kép forrása: MTI

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról is kapott kérdést, hogy terveznek-e az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélkül forgalomba hozni Magyarországon vakcinát.

Az Unió ugyanis korábban arra figyelmeztetett, hogy csak a gyógyszerügynökség engedélyével lehet forgalomba hozni uniós tagállamokban bármilyen vakcinát.

„Felmerül a kérdés, hogy egy tagállam olyan vakcinát akar beadatni az állampolgárainak, amelyet még nem ellenőrzött az Európai Gyógyszerügynökség”

– mondta az európai bizottság szóvivője.

Az EU-s jogszabályok szerint csak olyan vakcinát lehet forgalomba hozni az unió 27 tagállamában, amely rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével, ez alól a a Szputnyik V sem kivétel – közölte az EMA.

Gulyás ennek ellenére ma azt mondta a kormányinfón, hogy járványhelyzetben Magyarországnak nem kell egyeztetni senkivel erről, a magyar hatóságok fogják majd vizsgálni a vakcinákat, hogy alkalmasak-e.

Dobrev Klára: az Európai Unióban új időszámítás kezdődik, többé nem lehet ellopni a támogatásokat

loading...