Orbán szembeköpte a Fidesz elmúlt 10 évét, és ezzel a németeket is magára haragíthatja

Kép forrása: MTI

Nekiment a magyar miniszterelnök a német-magyar kapcsolatok alappillérét jelentő megállapodásnak, miszerint a német vállalatok különösen előnyös gazdasági környezetben, adókedvezményekkel és támogatásokkal megsegítve működhetnek Magyarországon, cserébe a német kormány védőernyőt tart az Orbán-kabinet fölé az európai politika viharaiban, írja a Népszava a magyar és a lengyel kormány vétóügye kapcsán.

Orbán nemrég úgy fogalmazott, hogy Németország az egységes európai piac legnagyobb haszonélvezője, és csak az uniós piacon elért haszna egy részét juttatja vissza Magyarországnak EU-támogatások formájában. Azzal indokolja ezt a gondolatmenetet, hogy szerinte évente 4 milliárd eurót kap Magyarország az EU-ból, de az EU-tagállamok ennél többet, 6 milliárd eurót visznek haza tőlünk.

Azt felejti el hozzáfűzni Orbán, hogy a német cégeket pont az Orbán-kormány támogatja bőkezűen. A G7 gazdasági portál számolta ki két éve:

Magyarország az Orbán-kabinet idején kétszer akkora támogatási szintet biztosít a multiknak, mint amennyit az előző, baloldali kormányok alatt kaptak. A gazdasági portál két, egymást követő hét éves ciklust összehasonlítva arra jutott, hogy a szocialista kormányok 2007 és 2010 között 130, míg Orbánék 2011-től 2017-ig 255 milliárdot juttattak egyedi kormánydöntéssel a multiknak. A különbséget a létrehozott munkahelyek mennyisége nem magyarázza: Orbánék a kétszer annyi támogatásból alig 18 százalékkal több állás (30 ezer vs. 35 ezer) megteremtését tudták ösztönözni.

A cikk szerint „amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy a német cégek kitalicskázzák innen a profitot, valójában a saját tíz éves gazdaságpolitikáját ostorozza: az Orbán-kormány által összeállított kedvezményrendszer (kiegészítve például a rabszolgatörvény bérleszorító hatásával) teszi lehetővé, hogy a multik sosem látott arányban vihessék haza a Magyarországon termelt profitot”.

Kiszivárgott belső jelentés alapján állítja a CNN, hogy Kína széthazudta a koronavírus-statisztikákat

loading...