A Visegrádi 4-ek közül senki sem bünteti az önkormányzatokat, csak az Orbán-kormány

Kép forrása: MTI

Egyetlen térségbeli kormány sem vont el forrásokat az önkormányzatoktól a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízisre hivatkozva, sőt, volt amelyik még támogatást is nyújtott a helyhatóságoknak a központi költségvetésből, írja a Népszava.

Az Orbán-kabinet a „járványhelyzetben elvárható közteherviselésre” és szolidaritásra hivatkozva elvonta az önkormányzatoktól

  • a gépjárműadó rájuk eső részét,
  • ingyenessé tette a parkolást,
  • miközben négyszeresére emelte az általuk fizetendő szolidaritási adót, és a központilag elrendelt tömegközlekedési járatsűrítés terheit sem kompenzálta.

Ezzel nem csak a V4-ek országai között maradt egyedül, hiszen még a védekezésben „laboratóriumnak”, tekintett Ausztria is teljesen más utat követ. Pedig egyébként politikai szempontból is hasonló a helyzet az érintett országokban, mint nálunk: a főváros vezetése ellenzéki szerepben van a központi kormánnyal szemben.

A nagy illiberális haver, Lengyelország

Ehhez képest Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek eszébe sem jutott hasonló plusz terheket kiróni a helyhatóságokra. Igaz, ebben szerepet játszhatott akár az is, hogy az abortusztörvény szigorítása miatt már így is hatalmas a felháborodás a kormánnyal szemben és a jellemzően inkább ellenzéki vezetésű nagy-, és közepes városokra kivetett gazdasági intézkedések csak tovább fokoznák a kormánnyal szembeni ellenállást.

Az egyre többet kritizáló, jogállamiság-párti Szlovákia

Szlovákiában sem merült fel, hogy a kormány plusz terhekkel sújtsa a helyhatóságokat, sőt, az önkormányzatok az igazolt helyi-adó kiesés kompenzálására még eseti jelleggel kérhetnek is pénzt a központi költségvetésből. Szlovákiában az elmúlt hetekben amiatt alakult ki vita, mert Igor Matovic kabinetje nem volt hajlandó átvállalni a helyhatóságoktól a minden felnőtt lakosra kiterjedő országos tesztelés költségeit.

Csehországban és Ausztriában még plusz támogatást is nyújtott a kormány a járványhelyzet miatt bajba került önkormányzatoknak.

Csehországban és Ausztriában plusz pénzt adnak az önkormányzatoknak

Csehországban egy nyári törvénymódosítás nyomán a kormány minden felnőtt lakos után 47 eurónyi (körülbelül 16500 forint) támogatást fizet a helyhatóságoknak.

Ausztriában szintén kormányzati segítségre pályázhattak az ottani önkormányzatok, erre szeptember végéig a Wiener Zeitung cikke szerint összesen 42 millió eurót fizettek ki 214 helyhatóságnak, a legkülönfélébb célokra, szociális helyiségek felújításán át alsóbbrendű utak rendbetételéig.

A népszava kérdésére Gulyás Gergely a kormányingón azt mondta, hogy a kormány is segít a bajban lévő önkormányzatoknak, de „a római jog óta érvényes alapelv a közteherviselése a bajban”. A kormány célja pedig az, hogy a gazdasági növekedést mielőbb újraindítsa, ez az érdeke az önkormányzatoknak is.

Nem csak az önkormányzatok támogatásában különutas az Orbán-kormány

A másik ügy, amiben az említett kormányok más utat követnek, mint a magyar: a válság okozta szolidaritásra hivatkozva egyik országban sem csökkentették a pártok állami támogatását. Idehaza ezt még áprilisban a felére vágta meg a kormány a 2020-as évet tekintve.

loading...