Lenne pár fájó kérdésünk a Momentumhoz: reméljük, vannak logikus válaszaik

Kép forrása: Cseh Katalin Facebook-oldala

Rossz érzés szembesülni azzal, hogy a magát „korszakváltók pártjaként” meghatározó Momentum a fenntartható fejlődés helyett az ipari lobbi korszakának eljöveteléért dolgozik. Tényeket írunk, célunk a zöldpolitika előmozdítása, nem a párt lejáratása!

A Momentum a környezetszennyező, kitömött cégek mellett áll?

Az Európai Parlamentben Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos képviselők a 2030-ra kitűzött 65%-os klímacélt valamilyen oknál fogva nem szavazták meg.

A Párizsi klímaegyezmény célja, hogy a Föld felmelegedését a kritikus küszöbnél, legfeljebb 1,5 Celsius foknál meg tudjuk állítani. A Momentum az 55%-os kibocsátást megszavazta, amely érték elmarad a tudomány által szükségesnek ítélt 65%-tól, amit Fekete-Győr András pártja nem tart szükségesnek.

Mi kell ahhoz, hogy valaki támogassa az 55%-ot, de a 65% már kedvezőtlen legyen neki?

Olyan vállalatok ráhatása, amelyek a tudomány által szükségesnek tartott cél esetében kénytelenek lennének leállítani a működést. Így tehát az EP-képviselők szavazatának jelentősége óriási, hiszen a Földön visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el, ha nem csökkentjük elegendően a károsanyag-kibocsátást.

További aggodalmat okozó Momentum-szavazások:

A Just Transition Fund alap egy olyan pénzügyi támogatás, amely elősegíti a tagországokban a gazdasági átalakításokat. A Momentum megszavazta, hogy ebből a pénzalapból azok a vállalatok is részesülhessenek, amelyek az ETS alá tartoznak.

Az ETS-rendszer a következőkre vonatkozik:

  • erőművek;
  • energiaigényes ipari ágazatok széles köre;
  • repülőgépek, amelyek az EU, Norvégia és Izland repülőterei között közlekednek;

Ahhoz, hogy Európa ne váljon egy füstös szemétdombbá, a törekvés épp az, hogy ne kapjanak az alapból a környezetünket romboló vállalatok. A Momentum szerint ők is megérdemlik a pénzt.

Ha ez nem lenne elég, Cseh Katalin és Donáth Anna tartózkodott a földgázzal kapcsolatos projektek teljes kizárásának szavazásánál is.

A fentiekből látszik, hogy azok, akik zöldpolitikusnak mondják magukat, a legfontosabb kérdésekben és a valódi változást elhozni akaró szavazásoknál az ipari lobbit támogatják.

Külön érdekesség, hogy jelenleg az Európai Parlamentben a DK a legzöldebb párt. Ők megszavazták a 65%-ot a klímatörvénynél és a környezetszennyező vállalatoknak sem adnának pénzt a Just Transition Fund alapból.

Jó volna, ha mielőtt a kampányukban zöldpolitikával és az élhető környezet víziójával akarna szavazatokat bezsebelni a Momentum, megmagyarázná, hogy miért szavazott az ipari lobbi mellett az Európai Parlamentben többször is a legfontosabb döntéseknél!

loading...