Megszólalt Soros György és rögtön megmondta a tutit, amitől Orbán azonnal a falnak megy majd

Kép forrása: AFP

Publicisztikát közölt Soros György a Project Syndicate oldalán az EU hétéves költségvetése és az újjáépítési alap kapcsán kirobbant vita miatt.

Soros eben azt írja, hogy az Európai unió nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának:

Cikkében Soros ismerteti, hogy a két ország annak ellenére vétózta meg az EU tervezett 1150 milliárd eurós költségvetését és a 750 milliárd eurós segélyalapját, hogy annak ők maguk lennének a legnagyobb kedvezményezettjei.

Már amennyiben megfelelnének a jogállamisági feltételeknek, amelyek miatt megvétózták a csomagok elfogadását.

Soros szerint a jogállamiság e két ország tekintetében nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor “személyes és politikai korrupciójának”.

Soros jellemzése szerint a jogállamisági mechanizmus léte amúgy már tény. Mint írta, azokat már nem kell elfogadni, mert már el lettek fogadva:

az ő értelmezésében, ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

Orbán rendszerét “gondosan kimunkált kleptokráciaként” jellemzi, amely “csupaszra rabolta” az országot. “Nehéz megbecsülni az összeget, amivel családját és barátait gazdagította, de sokuk “rendkívüli módon meggazdagodott”. A “rablásra” példát is hoz. Az állami vagyon közvetetten az ő irányításuk alatt álló magánalapítványokba tereléséről megjegyzi, hogy ezek alaptörvénybe emelésével garantálta, hogy csak kétharmados többséggel lehet ezt a vagyont visszavenni. De lopásként említi azt is, hogy a hatalomhoz közeli cégeken átfolyatott és megdézsmált pénzen vettek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet, bőven többet annál, ahány intenzív ágy és lélegeztetőgépet kezelni képes egészségügyi személyzet van az országban.

“Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczynski jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű nyitott társadalomként túlélni”

– zárta cikkét Soros.

Világhírű professzor közzé tette a legsúlyosabb pontokat: így csalhatták el Orbánék a választásokat

loading...