Hiába kardoskodnak Orbánék: megüzente az Európai bizottság, hogy itt nem lesz orosz vakcina

Az Európai Bizottság félti az oltásokba vezetett általános bizalmat, ezért az Európai Unióban nem lehet olyan vakcinát forgalmazni, amit nem engedélyezett az uniós hatóság.

A magyar kormány arra vonatkozó terve, hogy importálja, és esetleg fel is használja a Szputnyik nevű orosz koronavírus-vakcinát, biztonsági aggályokat vet fel, és rombolhatja az oltóanyagokba vetett általános bizalmat

– közölte az Európai Bizottság a Reuters hírszolgálat tudósítása szerint.

A hvg.hu által szemlézett cikk szerint példátlan lenne, ha a magyar kormány tesztelné, majd esetleg gyártaná is az orosz vakcinát.

“Az a kérdés, hogy egy tagállam valóban beadatna-e a polgárainak egy olyan vakcinát, amit nem vizsgált az Európai Gyógyszerügynökség (EMA)”

– jelentette ki a Bizottság egyik szóvivője. A hatályos szabályok szerint az orosz vakcinát nem lehet forgalmazni a tagállamokban, amíg az EMA jóvá nem hagyta.

A bizottsági szóvivő szerint, ha a lakosság elkezdi megkérdőjelezni egy vakcina biztonságosságát és hatásosságát, akkor sokkal nehezebb lesz beoltani a populáció kellően nagy részét a járvány megfékezéséhez.

A magyar kormány nem válaszolt a Reuters azt firtató kérdéseire, hogy saját hatáskörben kívánja-e engedélyeztetni az orosz vakcinát, vagy a szükséges uniós eljárásokon keresztül.

A Reuters szerdin az orosz vakcina ügye tovább élezi a magyar kormány és az Európai Bizottság közti feszültséget a Reuters szerint. A magyar kormány soha nem látott hévvel esett neki az Európai Unió vezetőinek, miután kiderült: nem tudja elkerülni, hogy az uniós pénzek kifizetését a jogállamisági feltételekhez kössék.

Szégyen: Szörényi Levente páros lábbal szállt bele Bródyba

loading...