Újabb szöget vertek be Trump elnökségének koporsójába: hiába bohóckodik, már semmi esélye

Kép forrása: AFP

Nagyon rövid ideig úgy tűnt, hogy van minek örülnie a republikánus elnöknek és híveinek Úgy tűnt, a szavazatok ellenőrzése során nagy fordulat történhet Michigan államban:

Wayne megye – azaz Detroit és környéke – választási megfigyelői közül a republikánus delegáltak közölték, hogy nem hitelesítik az ottani eredményeket, mert szerintük többen szavazhattak, mint ahányan ott élnek.

A demokrata többségű városból érkező több mint 800 ezer szavazat kellett ahhoz, hogy Joe Biden 148 ezer szavazat előnnyel nyerjen Michiganben, nagy hír lett volna, ha nem válik hivatalossá az eredmény.

Néhány óra hezitálás után a négytagú bizottság két republikánus delegáltja közölte, hogy mégis hitelesnek tekinti a szavazatokat. Trump úgy tűnik, nem volt képben, hiszen az eredmény elfogadása után pár perccel azt írta a Twitteren, hogy nagyon bátrak voltak a kormánypárti delegáltak, hogy nem fogadták el az eredményt.

A bizonytalanságot az okozta, hogy ott nem egy központi névjegyzék, hanem választási regisztráció alapján lehet szavazni, a népességet pedig csak a 2010-es népszámlálás adatai alapján lehet becsülni, ezért nem olyan könnyű összevetni a szavazásra jogosultakat az ott élők névsorával, mint például a legtöbb európai választásokon.

Szinte a Michigani vereség hivatalossá válásával egyidőben esett el Donald Trump másik reménye is. A leköszönő elnök azt állítja, hogy Pennsylvaniában a republikánus választási megfigyelőket nem engedték oda a szavazatszámlálásnál, hogy lássák a szavazólapokat.

Trump stábja eddig nem szolgáltatott semmiféle bizonyítékot vádaik alátámasztására, és most az állam legfelsőbb bírósága is kimondta:

teljesen szabályos volt a választás.

Ebben az államban 83 ezer szavazattal vezet Joe Biden, ami 1,2 százalékpontos különbség, miközben az újraszámláláshoz 0,5 százalékon belül kellene lennie a két jelöltnek.

Orbán hétfői ámokfutása után kiborult a Néppárt vezetője – Megpecsételődött a Fidesz sorsa?

loading...