A magyar vétó után üzent az Európai Parlament: nincs újratárgyalás, semmilyen engedményt nem teszünk Orbánéknak

Kép forrása: MTI

Az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői és a Parlament elnöke a szerdai egyeztetést követően közös közleményben szólították fel az uniós ügyekben a végső szót kimondó Európai Tanácsot, hogy

az állam- és kormányfőkből álló testület tartsa magát az eredeti elképzeléshez az Európai Unió hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatban, beleértve a jogállamisági mechanizmus beépítését is.

A jogállamisági mechanizmus miatt a lengyel és a magyar kormány képviselői az uniós nagyköveti értekezleten politikai vétót emeletek a hétéves költségvetés és az újjáépítési alap ellen, mert a kifizetéseket a jogállamisági kritériumok teljesítéséhez kötnék.

A Telex által kiszúrt közleményben az Európai Parlament jelzi, hogy a testület már szeptember közepén megalkotta saját állásfoglalását, mely lehetővé tette, hogy a Tanács, majd a tagállamok is ratifikálják a döntést. Az EP sajnálatát fejezte ki a késlekedés (azaz a lengyel és magyar vétó) miatt, és megismétli:

a csomag tartalmáról és feltételeiről szóló viták lezárultak, és ki van zárva azok újratárgyalása. A testület emellett azt is leszögezte, hogy „semmilyen engedményt nem hajlandó tenni”.

Az uniós szakértők egyébként dolgoznak a megoldáson, ami egyelőre úgy tűnik, működhet, és nagyon fájhat az illiberális haveroknak Európa keleti végén:

Orbán biztos azt hitte, hogy nyert a vétóval, de tévedett: az EU ott vág vissza, ahol a legjobban fáj

loading...