Már a sajátjai is szembemennek Orbánnal, szigorítást akarnak fideszes politikusok

forrás: mti.hu

Az Orvosi Kamara után már a Fidesz és a KDNP több képviselője is kevesli a járványvédelmi intézkedéseket, amelyek szinte csak a maszkviselést szabályozzák. A hvg.hu által megkérdezett kormánypárti politikusok azt állítják, ha Orbán továbbra sem kezdeményez ésszerű korlátozásokat, maguk fogják kérni tőle, hogy tegye meg.

Az újabb és újabb halálozási rekordok láttán úgy tűnik, a kormánypárti képviselők is kezdik érezni a helyzet súlyát:

az egy hónapja még az élet normális mederben tartása mellett kiálló fideszesek négyötöde szerdán már egyértelműen a mielőbbi korlátozások mellett érvelt.

Egy dunántúli nagyváros képviselője azt mondta a hvg.hu-nak, hogy

megértem, hogy figyelni kell a gazdaságra, de ez így már nem tartható. Amerre járok, azt hallom, hogy mikor lépünk már, hányaknak kell még meghalni, hogy történjen végre valami

A politikus, bár hangsúlyozta, hogy nagyon örül a Ferencváros focisikereinek, a BL-szerepléstől függetlenül is érthetetlennek tartja többek között, hogy itthon nézők előtt tartják még a futballmeccseket, amikor szerinte „ez láthatóan nem az a közeg, ahol a résztvevők fegyelmezetten betartják a maszkviselési szabályokat”.

A politikus szerint az is érthetetlen, hogy továbbra is csak a zenés rendezvényekre vonatkozik a még tavasszal hozott 500 fős korlátozás, miközben szerinte „az egész ország tobzódik az agyonzsúfolt szabadidős-, családi és gasztroeseményekben”, de a szórakozóhelyek nyitva tartása is „erősen felülvizsgálandó” szerinte.

Egy másik, négy hete még az ország működése mellett érvelő képviselő azt nevezte a legaggasztóbbnak, hogy az enyhe első hullámhoz képest a kormány most mintha elfeledkezett volna legveszélyeztetettebbnek számító idősekről:

abból, ha őket óvatosságra intenék, szerinte nem származna érdemi gazdasági kár. Ahogy abból sem, ha visszakaphatnák a nyáron megszüntetett vásárlási sávjukat, hogy legalább az akár tünetmentesen fertőző fiatalokkal való kontaktust elkerülhessék.

Látható, hogy a maszkviselés már nem elég. Tavasszal farkast kiáltottunk, amikor nem is volt igazán itt, mindenki óvatos volt, éjjel-nappal kezet mosott, fertőtlenített, nem mászkált feleslegesen, kerülte a találkozásokat. De már belefáradtak, felengedtek – nem bízhatjuk csak az ő felelősségérzetükre vagy kitartásukra, hogy megbetegednek-e.

Egy aprófalvas körzetet képviselő frakciótársa a hvg.hu-nak azt mondta: az apró falvakban csak bosszúságot okozna például az időseknek szóló vásárlási sáv, de az országos tendenciát figyelve ő maga is pártolná a szigorításokat.

Az iskolák bezárását ugyanakkor szinte az összes megkérdezett elkerülendő lépésként írta le, de akadt olyan, aki szerint ezt is meg kell lépni, ha az őszi szünet után sem javul a helyzet.

A fideszes képviselő a portálnak mondta, ez nagyjából a két hét múlva megfigyelhető járványügyi adatokból derülhet ki. Ha a kormány addig semmilyen újabb korlátozó intézkedést nem hoz, a képviselő – több frakciótársa véleményét tolmácsolva – állítása szerint maga fogja felvetni ezeket a miniszterelnöknél.

loading...