Vallott a Nemzeti Népegészségügyi Központ: nem tudnak napi 12 ezernél több tesztet elvégezni

Kép forrása: MTI

A maximálisan elvégezhető mintavételek száma régóta kérdés volt, és Müller Cecília országos tiszti főorvos mindig annyival intézte el a kérdést, hogy van elég kapacitás, és ha kell, bővítik, az NNK a napi.hu-nak elküldött válaszában most viszont azt írta:

10-12 ezer koronavírus-tesztre van kapacitás az akkreditált laboratóriumokban.

A napi mintavételek száma fontos kérdés az egész világon a járványkezelés szempontjából, maga az Egészségügyi Világszervezet (WHO) se változtatott azon a tavaszi üzenetén, hogy a koronavírus megfékezéséhez leginkább tesztekre van szükség.

A kormány régóta azzal védekezik, hogy mindenben, így a tesztelésben is a WHO ajánlásait követik. Ennek azonban ellentmond, hogy a világszervezet szerint akkor minősíthető elégségesnek a tesztelés, ha legfeljebb 5 százalék a pozitív tesztek aránya. Magyarországon ehhez képest ez a szám folyamatosan 15 százalék körüli.

Oroszi Beatrix epidemiológus, az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkacsoportjának vezetője korábban szintén arra figyelmeztetett, hogy csak azért nem nő a magyar koronavírus-esetszám, mert az ország elérte a tesztelési kapacitásának csúcsát.

A hatósági ár is akadály

Az is kiderült, hogy amikor a kormány szeptember 21-től 19 500 forintban maximalizálta a tesztek árát, sok magánszolgáltató leállt a PCR-tesztek végzésével, mert ez az összeg még az önköltséget sem érte el.

Több magánszolgáltató azt tervezte, hogy felajánlják szabad kapacitásaikat az NNK-nak, mert úgy tudták, hogy az állam többet fizet a laboroknak a hatóságilag elrendelt tesztekért, mint az államilag meghatározott maximum díj, de ez sem igaz:

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt közölte, hogy a 19 500 forint erre a helyzetre is vonatkozik.

Átlagosan 10-12 ezer tesztet végeznek. Egyetlen napon, október 25-én volt kiugró a mintavételek száma, ekkor majdnem 19 ezer tesztet végeztek, egy szakértő azt valószínűsítette, ez a statisztikák csúszása miatt történhetett, az opreatív törzs nem válaszolt ezügyben feltett kérdésekre.

Gyanús: épp a Kossuth téren nincs térerő, mutatjuk, hogy miért

loading...