Kövér László eddig 79 millió forintot vont el a képviselőktől, főleg az ellenzékiektől

Kép forrása: MTI

Összeszedte a Népszava, mennyi büntetést szabott ki parlamenti képviselőkre 2010 óta az Országgyűlés fideszes elnöke, Kövér László. A cikk szerint a házelnök összesen 79 millió forintot vont el a politikusoktól, azok közül is főleg az ellenzékiektől; az összegnek mindössze 0,56 százalékát kellett kormánypártiaknak befizetniük.

A legnagyobb összeget, 5,7 millió forintot Jakab Péter fizetéséből vonták le. Ebből a legtöbbet, 4,4 millió forintot hétfői döntésével vett el Kövér a jobbikos képviselőtől a múlt heti akciója miatt. A második helyen Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa áll: tőle eddig 2,5 millió forintot vontak meg.

A büntetéseket a képviselők fizetéséből vonják le, a Jobbik elnöke így a szabályok szerint egy ideig csak minimálbérnyi juttatást kaphat. A politikus erről azt mondta a lapnak: osztanak, szoroznak a feleségével, és mint mindent, ezt is meg fogják oldani.

A Népszava emlékeztet: a pénzbüntetések a fideszes parlamenti többség által elfogadott “lex Hadházy” életbe lépése óta emelkedtek meg drasztikusan, azután, hogy Hadházy Ákos független képviselő az önkormányzati választás után táblákat tartott a parlamentben felszólaló Orbán Viktor elé. Az egyiken az volt olvasható: muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott.

Akkor a pénzbüntetéseket a legsúlyosabb esetekben kiszabható egyhónapos fizetésmegvonásról hat hónapra emelték, de már az Országgyűlésből is kitilthatók a képviselők.

loading...