A magyarok csatlakoznak a lengyel nőkhöz: több ezren jeleztek vissza a ma esti budapesti tüntetésre

Magyarországon is tüntetnek a lengyel abortusztörvény ellen. A szervezők szerint az abortuszt nem lehet megszüntetni, csak illegalitásba kényszeríteni.

Az esemény szervezői emlékeztetnek, hogy

2020. október 22-én a lengyel Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a rendeletet, amely lehetővé tette az abortuszt abban az esetben, amennyiben a terhesgondozás keretében végzett vizsgálatok vagy egyéb egészségügyi körülmények arra utalnak, hogy a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved.

Az embriopatológiai okból végzett terhességmegszakítások 2019-en a Lengyelországban végzett legális abortuszok 97,6%-át tették ki. Az Alkotmánybíróság a PiS, vagyis az ultrakatolikus és nacionalista kormánypárt szándékának megfelelően született döntése ezzel de facto betiltotta az abortuszt Lengyelországban. Az abortusz betiltása azonban nem jelenti az abortusz végét is.

Abortusz volt, van és lesz. A kérdés csupán az, hogy biztonságosan történik, vagy olyan módon, amely veszélyezteti a nők életét vagy egészségét.

Csütörtök óta Lengyelország-szerte nők tízezrei tüntetnek személyiségi jogaik, méltóságuk és a saját testük és egészségük feletti önrendelkezési jog védelmében. A lengyel nők nem akarják, hogy abban az esetben is szülésre kényszeríthessék őket, amikor a gyerek születését követően azonnal meghal, vagy élete végéig súlyos betegséggel kell majd küzdenie, miközben az állam az ehhez szükséges feltételeket továbbra sem biztosítja.

A szervezők azt kérik, hogy október 28-án, szerdán a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége (1068 Budapest, Városligeti fasor 16.) előtt gyülekezzünk, hogy békés demonstrációval fejezzük ki szolidaritásunkat a lengyel nőkkel.

loading...