A Fidesz kicsinálná, de a hallgatók összedobtak több mint 100 milliót a Klubrádiónak

Kép forrása: MTI

A Klubrádió október 20-án lezárta a gyűjtési időszakot, ami alatt 8563 átutalással, összesen 107.458.000 forinttal támogatták a hallgatók a rádiót, amitől a fideszes médiatanács ellehetetlenítene.

A rádió részéről Arató András, az igazgatóság elnöke mondott köszönetet hallgatóiknak:

Úgy véli, hogy a Klubrádió morális előnye eddig is végtelen volt a hatalommal szemben, ezek a számok azonban üzenetet hordoznak. A NER rendszerén belül nem a reklámpiac mutatja a rádió értékét, hanem az, hogy napi 150-200 ezer, illetve heti 500 ezer hallgatója van, akik közül rengetegen áldoznak pénz is azért, hogy szólhasson.

A Klubrádiónak több pere is folyamatban van:

A kártérítési per ítélete írásban közvetlenül az adás előtt érkezett meg, de a médiahatóság már tíz napja harsogja, hogy azt elveszítette a rádió és még 30 millió perköltséget is fizetnie kell.

Arató szerint ebbe nem lehet belenyugodni. A másik döntés, ami teljes jogi abszurdum, hogy a médiatanács úgynevezett ismétlődő jogsértésekre hivatkozva nem kívánja meghosszabbítani a Klubrádió frekvenciaengedélyét, ami azt jelentené, hogy februárban megszűnne az analóg műsorsugárzás.

Amennyiben a bíróság nem semmisítené meg a médiatanácsnak ezt a döntését, az azt üzenné a társadalomnak, hogy a hatóság bármit megtehet akkor is, ha döntései minden jognak ellentmondanak.

Más médiumoktól nem vonták meg az engedélyt

Arató a társmédiumoktól némi szolidaritást várt volna el. Már csak azért is, mert egy másik budapesti beszélő rádió a médiatanács szerint többszörösen követett el állítólagos jogsértéseket, mégis meghosszabbították az engedélyét. Két hasonló vidéki esetről is tudni, azok a médiumok is megkapták a hosszabbítást.

Ezek szerint a hatóság gyakorlata az, hogy ilyen, vagy Klubrádióénál súlyosabbnak látszó állítólagos jogsértések után is megadja az engedélyt, csak ebben az esetben nem tette. A Klubrádió elnémítása minden bizonnyal egyetlen vezető döntése. Pedig a józan logika szerint a hatalom számára több haszna lenne annak, ha a rádió szólna, mintha nem. Ugyanis az Európai Unió számára azzal lehetne bizonygatni a médiapluralizmust, hogy lám, itt kritikusabb vélemények is elhangozhatnak.

A Klubrádió felkészül arra is, hogy egy ideig csak az interneten lesz elérhető. Már novemberben megjelennek tájékoztató filmek, elemi ismeretekkel, mert a tapasztalat szerint még a technikában járatosabb emberek között is vannak, akiknek újdonság, hogy akár autóban is lehet internetes rádiókat hallgatni bárhol a világon. Persze vannak olyan hallgatók, akiknél ez nem technikai, hanem anyagi kérdés. Nekik is próbál majd segíteni a Klubrádió, hogy ne kelljen lemondaniuk kedvenc adójukról, műsoraikról egy jogilag abszurd döntés miatt.

A kormány 3,4 milliárdot ad a “határon túli zarándokok” megszólítására

loading...