Kiadták a parancsot: leszámolnak az egyetemfoglalókkal

Október 13-án közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése, amelyben Szarka Gábor, Novák Emil és Zalán János a tanköztársaságot befejezettnek, a blokádot pedig az egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti.

Október elején a Színház-és Filmművészeti új vezetése, Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes és Szarka Gábor kancellár nyílt levélben fogalmazta meg ajánlatát az egyetem oktatói és hallgatói számára. Ebben azt is írták, hogy szabadítsák fel az épületet és fejezzék be a sztrájkot.

Az egyetem hallgatói a vezetés által tett ajánlatról azt mondták, hogy az nem ajánlat, hanem egy ultimátum.

A 13-án kiadott közleményben azt írják, hogy mivel ajánlat nem léphetett érvénybe, és valamennyi egyeztetési kísérletüket elutasította az egyetem polgársága, az alábbiakat közölték:

  • Mivel az Upor László volt általános rektorhelyettes által a 2020. szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését és lehetettlenné tett minden párbeszédet, ezért a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése a „tanköztársaságot” a maga részéről a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja.
  • Amennyiben a „tanköztársaság” a mostani bejelentés ellenére sem fejezi be tevékenységét, úgy az SZFE azt immár az Egyetem keretein kívül működő, magánkezdeményezésű szerveződésnek tekinti, képviselőjeként pedig a további tájékoztatásig az azt meghirdető Upor Lászlót és a hallgatókat képviselő Csernai Mihályt tekinti.
  • Az Egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját a következő napokban levélben keressük meg, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.
  • Az Egyetem létesítményei fokozatosan a „tanköztársaság” bejelentése előtti működési rendre állnak vissza, melyről az Egyetem kancellárja az üzemeltető útján gondoskodik.
  • Az SZFE vezetése kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett. Miután az SZFE Szenátusa a modellváltáskor saját elhatározásból, és minden külső kényszer nélkül mondott le, ezzel a cselekedetével önmaga sodorta veszélybe az Egyetem autonómiáját. Az egyetemi autonómia alaptörvényben rögzített elveit figyelembe véve a lehető legrövidebb időn belül orvosolni fogjuk a Szenátus autonómiát sértő lépését, és a megújulás jegyében legkésőbb 2021. január 30-ig megtartjuk a szenátusi választásokat.

Főleg a negyedik pont az érdekes. Mit fog csinálni a hatalom “az üzemeltető útján?” Kiküldi a Valtont? Vagy szétvereti a rendőrökkel a hallgatók sorfalát? Kik fognak majd tanulni egy ilyen vezetés alatt? 

Reméljük, a színműsök kitartanak, és nem hagyják veszni az igazukat!

loading...