Hiába a nagy V4-es barátság: a szlovák államfő felszólalt az Orbán-kormány ellen

Kép forrása: Bruzák Noémi/MTI

A szlovák államfő felszólította az EU-tagokat, hogy függesszék fel azon kormányok támogatását, amelyek megsértik az uniós alapértékeket. Zuzana Caputová szerint az EU-nak keményebbnek kell lennie a jogállamiság ügyében, különben félő, hogy a tekintélyelvű tagországok túsza lesz.

A Financial Times megjegyzi: kijelentése mutatja, milyen éles harc folyik a szervezetben egyes országok, illetve az Európai Parlament között a demokratikus biztosítékok ügyében, a soros német elnökség által előterjesztett javaslat alapján. Egyben arról is tanúskodik, hogy a kontinens középső, illetve keleti részén vannak olyan államok is, amelyek nem nézik jó szemmel a tekintélyelvűség megerősödését például Magyarországon és Lengyelországban.

A HVG által szemlézett cikk hozzáteszi, hogy az elnökasszony tavalyi győzelme lökést adott a térségben a liberális, unióbarát erőknek.

Az interjúban a politikus arról is beszélt, hogy megfelelő mechanizmus kell a jogállam kikényszerítésére, mert ha nem lesz ilyen, akkor azok fognak diktálni, akik nem kívánják követni az európai normákat. Az államfő szerint most arra is lehetőség nyílik, hogy pontosan meghatározzák a jogállam fogalmát, illetve kritériumait.

Kijelentette, hogy fel kell adni az egyhangú döntéshozatali mechanizmust, és inkább kétharmaddal kell határozni, amivel arra utalt, hogy éppen azért akadtak el a Magyarország és Lengyelország elleni jogállamisági eljárások, ahogyan a 7-es cikkelyes eljárás sem halad, mert a két kormány kölcsönösen fedezi egymást ezekben, így pedig nem tud egyhangú döntést hozni az EU.

Arra is kitért, hogy a tekintélyelvű hatalmak ellen időben kell meghozni az elmarasztaló ítéleteket, mivel gyakran előfordul, hogy visszafordíthatatlan helyzet áll elő, amire az Európai Bíróságon megszületik a verdikt.

Caputová szerint itt felelősség terheli a politikusokat, mert ha csak szövegelnek, de nem tartják magukat a saját maguk által mondottakhoz, akkor ott hiábavaló minden mechanizmus.

loading...