Intő jel Orbánnak: már nem csak a fehérorosz barátjánál tüntetnek a választás után

Kép forrása: Illyés Tibor/MTI

Hétfőn reggel tüntetés kezdődött a kirgiz főváros, Biskek főterén, ahol a parlament és az elnöki palota is található: a megmozduláson több mint tíz párt hívei vettek részt. Ezek a pártok nem kerültek be a törvényhozásba és most a szerintük elcsalt vasárnapi voksolás érvénytelenítését, és választások megismétlését követelik.

A rendvédelmi szervek megkezdték Biskek központjában a hétvégi parlamenti választások eredményét elutasító tüntetők oszlatását – könnygáz, vízágyú, gumilövedékek és villanógránátok bevetésével.

A 444 cikke idézi az MTI hírét, miszerint a tiltakozó akció résztvevői ellenállnak azoknak a hatósági intézkedéseknek, amelyek célja, hogy feloszlassák a Biskek központjában a parlamenti választások eredményét elutasító tüntető tömegeket. A hírek szerint az elégedetlen emberek köveket hajigálnak a biztonságiakra.

A nemzetközi megfigyelők szerint valós aggodalmak merülnek fel a választás tisztaságával kapcsolatban, és a szavazatvásárlásokról és megfélemlítésekről szóló beszámolók hitelesek. 

A tüntetők már az államfő lemondását is követelik, az összecsapásokban pedig a beszámolók szerint megsérült az egyik ellenzéki párt vezére is.

Ha azokban az országokban, ahol a demokrácia enyhén szólva sem volt divat az elmúlt évtizedekben, ekkora lázadások és az illegitim kormány távozását sürgető akciók vannak, bízzunk benne, hogy 2022-ben, ha a Fidesz hasonlóval próbálkozik, elzavarjuk őket oda, ahova valók.

loading...