Közzétették a legelső jogállamisági jelentést, nem csoda, hogy most lendültek támadásba Orbánék

Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

Az Európai Bizottság közzétette a 2020-as jelentését az uniós tagállamok jogállami helyzetéről. A jogállamról most először készült ilyen dokumentum.

A 24.hu cikke emlékeztet: Orbán Viktor a héten levelet írt Ursula von der Leyennnek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben azt követelte, hogy mondassa le Vera Jourovát, az unió értékekért és átláthatóságért felelős biztosát, egyben a bizottság egyik alelnökét, miután egy interjúban azt mondta, hogy Orbán beteg demokráciát épít Magyarországon.

A magyar kormány azért próbálhatta meg politikai üggyé tenni és elhitelteleníteni a jelentést, mert az nem kedves a magyar kormánnyal és a magyarországi jogállam állapotával. A jelentés négy nagy témakört vizsgál:

  1. az igazságügyi rendszert,
  2. a korrupciót,
  3. a média függetlenségét és szabadságát,
  4. valamint a fékeket és ellensúlyokat.

Az igazságügyi rendszerről szóló részben megjegyzik, hogy Magyarország igazságügyi rendszerének állapotát sokszor kritizálták már, beleértve ebbe a hetes cikkely szerinti eljárás elindítását is, de az Európai Bizottság ajánlásait máig nem valósította meg a kormány, különös tekintettel a bírói tanács és az OBH elnökének szembenállására.

A Kúriával kapcsolatban is több fejleményt látnak aggasztónak:

különösen azt, hogy nekiment az Európai Bíróság egyik ítéletének.

Az Alkotmánybíróságba jelölhető bírók jelölési feltételeit és eljárását is kritizálják, de megjegyzik, hogy a magyar igazságügyi rendszer alapvetően hatékonyan működik és a digitalizáltsága is megfelelő.

A korrupcióval kapcsolatban problémának látják, hogy szoros a kapcsolat bizonyos nagy cégek és a politika között. Amikor felmerülnek korrupcióval kapcsolatos vádak, főleg magas rangú vezetők szűk körével kapcsolatban, akkor nem tűnik úgy, mintha bárki eljárást szeretne indítani ellenük.

A Médiatanács függetlensége veszélyben van, állítja a jelentés. A médiatulajdonosokkal kapcsolatos átláthatóság nem biztosított. A KESMA nevű gigantikus kormánypárti médiaóriás méretét külön felhozzák kritikus problémaként, ami a médiapluralizmust fenyegeti. A jelentés szerint a rengeteg állami hirdetés, amit kormánypárti lapok kapnak, lehetőséget ad a média indirekt politikai kontrolljára. A független médiumok eközben folyamatos támadás alatt állnak, és a gazdasági nehézségek lehetőséget adnak ezek gazdasági elfoglalására.

A jelentés felhozza, hogy a törvényhozás működése problémás, mert teljesen eltűntek a hatástanulmányok és az előzetes egyeztetések. A civilek egyre komolyabb elnyomása is problémás, és az Európai Bíróság szerint a civiltörvény összeegyeztethetetlen az uniós joggal.

loading...