Súlyos választási csalást leplezhettek le, de amikor felhívták a fideszes parlamenti képviselőt, letette a telefont

A Szabad Európa arról ír, hogy legalább húsz felnőtt élt olyan házakban, amelyek csak papíron léteztek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magyhoz tartozó Kauzsay-tanyán. A Jókai utcai házak rég romba dőltek, lakóik elköltöztek, de papíron továbbra is ott éltek. A cikk szerint szavaztak is a 2019 októberi önkormányzati választáson.

2019 októberében egy új magyi lakos a helyi választási bizottság független delegáltjaként várta a szavazókat a község művelődési házában. Azok jöttek is, de a férfinak egy idő után feltűnt, hogy olyan emberek is szavaznak, akiket korábban még sosem látott. A lap szerint a delegált bizottsági tag elsiklott volna efölött, azonban feltűnt neki, hogy olyan Jókai utcai címekre bejelentett személyek járultak az urnákhoz, ahol nem áll ház.

A független bizottsági tag a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz és a Magyar Államkincstárhoz fordult. 2020 februárjában a Baktalórántházai Járási Hivatal indított vizsgálatot, a helyszínre is kimentek a férfi bejelentése nyomán, ahol megdöbbenve látták, hogy a Jókai utca gyakorlatilag üres: összesen 7 ház áll csak ott.

A helyszíni bejárás alkalmával megállapítást nyert, hogy […] a Jókai utca 60. szám alatt épület nem található

– írta a hivatal vezetője a vizsgálat során.

Csakhogy a választói névjegyzék szerint a Jókai utca 60-ban név szerint felsorolva 11 voksolásra jogosult ember élt a 2019-es önkormányzati választások idején. Választás pedig nem csak 2019-ben volt, hanem egy évvel előtte is. A delegált a lapnak azt mondta: a saját szemével látta, hogy mind a 11 ember besétált a szavazóhelyiségbe és leadta a voksát is.

A megyei kormányhivatal vizsgálatából az is kiderül, hogy az ingatlan-nyilvántartási térképi adatbázis is mást mutat, mint ami a valós helyzet: valójában nem csak egy, hanem több háznak is csak a hűlt helye van már. Hiába nincs semmiféle ház a Jókai út 72. alatt, a választási névjegyzék adatai szerint 2019 őszén mégis 6 választásra jogosult volt bejelentve az üres telekre, a Jókai 70. alatt pedig összesen 3.

Czirják Istvánt, Magy polgármesterét többször is megkereste a Szabad Európa:

a község vezetője először gázvezetéket javított, máskor éppen a Magyar Államkincstár vizsgálata miatt nem volt ideje interjút adni. 

Mikor az esettel kapcsolatban megkérdezték, ő azt felelte: az nem az ő felelőssége.

A lap azt állítja: neve elhallgatását kérő forrása többször beszélt az ügyről a térség országgyűlési képviselőjével, a fideszes Kovács Sándorral.

A képviselő azonban azt állította a lapnak, hogy nem hallott az ügyről. Mikor rákérdeztek, hogy milyen kapcsolatban van Magy polgármesterével, egyszerűen letette a telefont.

Az országgyűlési képviselő minden jel szerint nagyon is jó viszonyt ápolhat Magy polgármesterével, erre utal a Szabad Európa által kiszúrt, pár héttel ezelőtti Facebook-bejegyzése is:

loading...