Fiatal alkotók nyilatkozata: Vidnyánszky nem tartotta be az ígéretét

Kép forrása: Balogh Zoltán/MTI

A szinhaz.online tette közzé azt a nyilatkozatot, amiben fiatal színházi alkotók Vidnyánszkynak címezve azt írják: nem tartotta be az ígéretét.

A Vidnyánszky szavaira reflektáló nyilatkozatot változtatás nélkül közöljük:

“Az Origo.hu-n 2020. szeptember 11-én megjelent interjúban Vidnyánszky Attila a következőket mondja:

„Nyáron volt egy találkozóm úgy hatvan egykori és mai SZFE-s és kaposvári diákkal. Éreztem, hogy van, aki meghallgatja a terveinket, mások lehúzzák a redőnyt, bezárják az ajtókat, és nem engedik, hogy elgondolkodjanak az érveimen. De mégis volt valami dialógus. Most ettől is elzárkóznak.”

Egy nappal korábban, a 2020. szeptember 10-én Népszava.hu-n megjelent interjújában a pedig ezt:

“Nem igaz, hogy nem kezdeményeztünk velük egyeztetést, számos ilyen volt. Például itt a Nemzetiben egy nem sajtó nyilvános fórumot is tartottunk, amelyre sok egykori és jelenlegi kaposvári és színművészetis diák is eljött. Akadtak, akik meghallották a mi szavainkat, mások a tőlük eltérő gondolatok elől elbarikádozták magukat.”

Vidnyánszky Attila már korábban is hivatkozott erre a fórumra a HírTv Magyarország Élőben c. műsorában, 2020. július 9-én, ahol szintén a színművészetis hallgatókkal való egyeztetésnek állította be ezt az alkalmat.

Mi, akik ott voltunk ezen a találkozón, elhatárolódunk ezektől a kijelentésektől és a következő tisztázó állításokat tesszük.

  1. Valóban volt egy találkozó és beszélgetés 2020. július 2-án a Nemzeti Színházban.
  2. Ezt a találkozót nem Vidnyánszky Attila kezdeményezte, hanem fiatal, nagy többségben már végzett színházi alkotók csoportja. Olyan fiatal művészek is jelen voltak, akik se a budapesti, se a kaposvári egyetemre nem jártak. Minden résztvevő magánszemélyként volt jelent.
  3. A találkozóra még az SZFE modellváltásáról szóló törvény megszavazása előtt került sor, és egy hónappal azelőtt, hogy Vidnyánszky Attilát kinevezték volna az SZFE kuratóriumának élére. A találkozó témája nem az SZFE ügye volt, rengeteg más téma is felmerült. A beszélgetés nem egyeztetés volt.
  4. A találkozó azért jött létre, mert a kulturális helyzet kezdett háborús övezetre hasonlítani, és mi kétségbeesetten szemléltük a szakmánk kettészakadását, és mert szerettünk volna megoldásokat keresni a problémákra. Szerettünk volna beszélgetni, hallgatni, figyelni, megismerni, tájékozódni. Szerettük volna megérteni azt a generációk közt öröklődő sérelemhalmazt, amely a mi fejünk felett zajló csillagháborús program rakétáinak üzemanyaga. Szerettük volna megérteni azt az ellentmondást, ami a szavak és a tettek közt pattanásig feszül. Szerettük volna megérteni Vidnyánszky Attila narratíváját, álláspontját és szerettünk volna rendet tenni a fejünkben lévő káoszban. Lehet, hogy naivok voltunk, de hittünk a párbeszédben, hittük, hogy őszinte kérdésfelvetéseink és válaszaink alakíthatják az elharapódzott diskurzust.
  5. Megállapodtunk, hogy a találkozó nem sajtónyilvános. A résztvevők vállalták, hogy a beszélgetésen elhangzottakra nyilvános helyeken, interjúkban nem hivatkoznak.Mi elsősorban pont azért láttuk ezt szükségesnek, hogy a későbbiekben senki ne használhassa fel a beszélgetésen elhangzottakat olyan közösségek és intézmények elleni érvként, melyek képviseletével nem voltunk megbízva. Vidnyánszky Attila nem tartotta be az ígéretét.

A fenti idézeteket olvasva mi csalódottak vagyunk.

Határozottan visszautasítjuk azt, hogy Vidnyánszky Attila úgy állítja be ezt az alkalmat, mintha egyeztetés történt volna az SZFE ügyében és összemossa a mi közösségünket az egyetem hallgatóságával. 

Kérjük, hogy a továbbiakban ezt ne tegye!

Mi, sokfelől érkező fiatal színházi alkotók, továbbra is hiszünk a generációnk tagjai között lévő párbeszédben, harcolunk a színházi szakma kettéosztottsága ellen és keressük azokat a helyzeteket, amelyek lehetőséget teremtenek egymás véleményének megismerésére, közelítésére.

Továbbra is idealistán hiszünk a művészet szabadságában, a szakma egységében, a konstruktív párbeszédben, a politika felett álló alkotói munkában.

És nem utolsó sorban, hiszünk az adott szó hatalmában.

Mi nem vagyunk se szervezet, se egyesület, csak – ha úgy tetszik – egy szabadon szerveződő szakmai-baráti társaság”.

Bakonyi Alexa
Bán Bálint
Barcsai Bálint
Bíró Bence
Bódi Zsófia
Boros Anna
Borsányi Dániel
Bölkény Balázs
Böröndi Bence
Cseri Hanna
Dávid Áron
Háda Fruzsina
Hartai Petra
Horváth Julianna
Horváth Szabolcs
Karácsony Gergely
Kókai Tünde
Kónya Merlin Renáta
Kovács Blanka
L. Nagy Attila
Martinkovics Máté
Mészáros Márton
Móga Piroska
Nagy Márk
Ódor Kristóf
Oláh-Bebesi Bori
Pálya Pompónia
Patkós Márton
Péteri Lilla
Rada Bálint
Sándor Júlia
Sodró Eliza
Szacsvai István
Tarnóczi Jakab
Tóth András
Törley-Havas Sára
Varsányi Péter
Zsigmond Emőke

loading...