Aggasztó nyilatkozatot tett a neves szegedi professzor: nem elég a határzár, belföldön is intézkedni kell

Kép forrása: Rosta Tibor/MTI

Hosszú interjút adott a Portfolio-nak Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem professzora, aki a járványügyi matematikuscsapat vezetője, írja a 24.hu.

A matematikus figyelmeztet:

a koronavírus reprodukciós értéke már egy ideje 1 felett van, pillanatnyilag 2-2,5 közé becsülhető, amit nagyon veszélyes.

Az elmúlt napok adatai alapján trendforduló állt be, azaz gyorsult a vírus a kormány szakértője szerint.

Röst Gergely szerint problémás, hogy nem tesztelünk továbbra sem elegendőt: leginkább klinikai tesztelés zajlik, nem térképezik fel megfelelően a fertőzötteket, így nem is lehet izolálni őket.

A behurcolással kapcsolatban azt mondta, hogy ahogy a nyaralások beindultak, a kontaktusaink is kezdtek visszatérni, de nem a behurcolás miatt emelkednek meredeken az esetszámok.

A külföldi behurcolások tényleg meghatározóak voltak július elején, azóta viszont ezek aránya jelentősen csökkent, részben mert a saját eseteink száma is megnőtt. Jelenleg már a 10%-ot sem igen éri el a behurcolt és azzal összefüggő esetek aránya

– mondta Röst.

Nem elég a határzár

Röst Gergely szerint az R érték most veszélyesnek tűnik, ennek a figyelése legalább annyira fontos, mint az aktuális napi eseteké. Illetve azt is fontos látni, hogy gócpontok alakulnak ki, vagy mindenhol terjed a vírus.

Az biztos, hogy az iskola növelni fogja a reprodukciós számot

– mondta Röst, de hozzátette, “a 10 év alattiak egész más szerepet játszhatnak, mint a középiskolás korosztály”.

Ha eleve növekvő trenddel, 1 fölötti reprodukciós számmal megyünk neki az iskolának, akkor ott van az a kockázat, hogy ezt olyan magas szintre visszük, ami már nagy járványt okoz

– figyelmeztet.

Mivel a behurcolás már nem a legfontosabb faktor a járvány terjedésében,

ezért szerinte a határzár nem a legjobb megoldás, és „ideje lenne tehát most a belföldi terjedésre fókuszálni”.

Már csak azért is, mert a második hullám más, mint az első: tavasszal az intézményekben terjedt a vírus, jelenleg a közösségi terjedés dominál.

Megjöttek a határzár részletes szabályai, jól kiszúrtak a külföldön dolgozó magyarokkal

loading...