Szétcsalták a választást, a hadsereg és a rendőrség ellepte a fővárost – tüntetésre készül az ellenzék

Az első exit pollok szerint Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfő nagy fölénnyel diadalmaskodott a volt szovjet tagköztársaságban rendezett vasárnapi elnökválasztáson. A Központi Választási Bizottság elnöke felszólította az ellenjelölteket, ismerjék el vereségüket.

Az exit poll eredményét a Lukasenka által ellenőrzött médiumok hozták nyilvánosságra, miközben a hadsereg szinte megszállta a fővárost. A központi választási iroda vezetője, Ligyija Jermosina szerint az eddig összeszámolt voksok 82 százaléka jutott Lukansekának.

A Mérce arról ír, hogy a külföldről szavazók körében a követségeken készített exit pollok folyamatosan érkeznek, és nem igazán támasztják alá a hivatalos eredményeket. A Budapesten leadott voksok eloszlása például pont fordított eredményt feltételez:

80 százalék felett voksoltak az ellenzéki jelöltre, míg Lukasenka szinte semmit sem kapott.

A választást nyilvánvalóan úgy csalták szét, ahogy nem szégyellték. Több helyről “súlyos szabálytalanságokról” érkeztek hírek. Volt olyan szavazóhelyiség, ahonnan a számlálóbiztosok rendőri segítséggel, létrán menekítették ki a bezsákolt szavazatokat. Az esetről egy videó is felkerült a Twitterre:

Helyiek szerint szükségállapot-szerű intézkedéseket vezettek be a fehérorosz hatóságok vasárnap délután:

a főváros utcáit és tereit állig felfegyverzett katonák lepték el. A kormányzati épület köré kordonokat húztak, és fegyveresek tömegeivel védik.

Az ellenzék már ma éjjeltől óriási tüntetésekre készül.

Egy Twitter-bejegyzés szerint a rohamrendőröket nem csak Minszkben, hanem más nagyvárosokban is kivezényelték. Az egyik mobilszolgáltatónál térerő sincs.

loading...