Jó hír a magyaroknak: van valamink a koronavírus ellen, ami még Amerikának sincs

A kép illusztráció - forrása: Unsplash

Az MTI egy önkéntesekkel végzett új holland kutatás eredményeiről számolt be, amely szerint a BCG-oltás tényleg befolyásolhatja a koronavírus okozta betegség tüneteit, írja az Index.

Az eredetileg a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG (Bacille Calmette-Guérin) vakcinának hosszan tartó, általános immunstimuláló hatása is van, ezért többféle fertőző betegség, így az új koronavírus okozta COVID-19 ellen is hatásos lehet a kutatók szerint.

Mihai Netea, a hollandiai Nijmegenben lévő Radboud Egyetem belgyógyász professzora és kutatócsoportja a BCG más betegségek ellen is védő hatásait, az “edzett immunrendszert” vizsgálta a 300BCG elnevezésű projektben.

A tanulmány egészséges önkénteseket vizsgált, akik az elmúlt öt évben, tehát még a SARS-CoV-2 által okozott világjárvány előtt kaptak BCG-oltást. A kontrollcsoport nem volt beoltva. Eredetileg az immunválaszok különbségeire voltak kíváncsiak, de a világjárvány kitörésével azt is elkezdték vizsgálni, hogy az új koronavírus okozta fertőzés tüneteire van-e hatása a vakcinának.

A két csoport összevetéséből az derült ki, hogy a koronavírus-járvány hollandiai első hulláma idején a beoltottaknak nem volt több tünetük, nem voltak gyakrabban és súlyosabban betegek, mint az oltatlanok. 2020 márciusa és májusa között kevesebb volt a beteg és az extrém kimerültségről beszámoló a BCG-vakcinával immunizáltak csoportjában, mint a kontrollcsoportban.

Az adatokat óvatosan, de pozitívnak értékelték a tudósok.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezt várták is a BCG ismert hosszú távú hatásai miatt. Óvatosságra intettek azonban abban a kérdésben, hogy hasznos-e a vakcina a COVID-19 ellen,

“ezt a számos, folyamatban lévő kutatásnak kell meghatároznia” a professzor szerint.

A tanulmányt a Cell Reports Medicine friss száma közölte. A BCG-oltás hatékonyságát magyar kutatók is vizsgálják.

loading...