Orbán Viktor szerint ilyen jelentést írnak egy világszínvonalú egészségügyről?

Életeket veszélyeztetnek a magyar egészségügy hiányosságai, állapította meg a Human Rights Watch (HRW).

A szervezet jelentése szerint a kormány rég elhanyagolta a közegészségügyi rendszert, amelyet így felkészületlen állapotban ért a járvány.

Sokszor nem eléggé fertőtlenítik a kórházakat, gyakran a betegeknek kell bevinniük az alapvető egészségügyi cikkeket, és nem jól különítik el a koronavírusfertőzés-gyanús eseteket a többiektől

– áll a hvg.hu által szemlézett jelentésben.

Arra figyelmeztetnek, bár eddig viszonylag könnyen megúsztuk a járványt, de amilyen az egészségügy helyzete, nagy változásokra van szükség, hogy a jövőben se legyenek nagyobb bajok.

A HRW több magyar kórházban azt találta, hogy hiányzik a szappan és a fertőtlenítő, nem takarítják elég jól a helyiségeket, rossz a dolgozók és a betegek higiéniai ellátmánya, és nincs elég egyágyas szoba a fertőzésgyanúsak elkülönítésére.

Tom Porteous, a szervezet programigazgató-helyettese azt mondta:

“Az embereknek nem lenne szabad attól tartaniuk, hogy kórházba kerülésük esetén még betegebbek lesznek.”

Orvosok és egészségügyi szakértők arról számoltak be a szervezetnek: a koronavírus szűrési kapacitása korlátozott, az emberek szűrése pedig nehézkes volt, ráadásul a fertőzésgyanús és megerősítetten fertőzött koronavírusos betegeket nem mindig tudták megfelelően elkülöníteni.

A Human Rights Watch által megkérdezettek elmondták, hogy az állami kórházakban tartózkodásuk során hiányoztak az alapvető egészségügyi cikkek és nekik, vagy családtagjaiknak kellett saját szappant, fertőtlenítőszereket és tisztítószereket a kórházba vinniük.

Orbán Viktor öt nappal ezelőtt azt mondta, “Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere” a magyar.

A miniszterelnök szerint ilyen jelentést írnak egy világszínvonalú egészségügyről?

loading...