Új hír a magyar űrhajósról: ennek nem fogunk örülni

Kép forrása: MTI

Hiába álmodik magyar égre magyar űrhajóst a programot felügyelő Szijjártó Péter külügyminiszter, a 2024-25-ös dátumot képtelenség tartani, a költségek pedig akár 20 milliárd forintba is kerülhetnek, írja a Népszava.

Alig kilenc hónappal ezelőtt a magyar kormány még azt kommunikálta, a Magyarország rövid időn belül ismét olyan nemzetközi sikert tud felmutatni, mint 1980-ban, amikor a Szojuz-36 fedélzetén szovjet segítséggel Farkas Bertalan kijutott a világűrbe.

A lap azonban a Roszkoszmosztól tudta meg: továbbra sincs megállapodás az oroszok és a magyar fél között a magyar űrhajós fellövéséről.

Az is kiderült, hogy még kész szerződésszöveg sincs, csak egy tervezet, amiről jelenleg a két ország tudományos együttműködésével foglalkozó bizottság egyik albizottságában egyeztetnek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig már 2019 novemberében azt állította, a „politikai megállapodás” már megvan, mi több, 2024-ben, rosszabb esetben 2025-ben fellőhetik a magyar űrhajóst.

Ahhoz, hogy elkezdődhessen a magyar űrhajós kiképzése, meg kellene kötni a magyar-orosz megállapodást, le kellene folytatni a jelentkezési procedúrát, majd megtalálni a legalkalmasabb személyt, amit szintén időigényes. Csak ezután jöhet a kiképzés.

Az oroszok szerint nehéz megbecsülni a küldetés költségét, mert nagyban függ az űrállomáson végrehajtandó programtól. Tavaly novemberben Szijjártó azt nyilatkozta, a hároméves magyar űrprogram 7-10 milliárdot emésztene föl. A magyar kormány ráadásul többet szeretne, mint egy “turistát” kijuttatni az űrállomásra.

Ezt megerősítette most az orosz ügynökség: a felek egy sor, a nemzetközi űrállomáson elvégzendő közös kísérletről is tárgyalnak. Ugyanakkor ez megdobhatja az árat, a végösszeg ennek alapján akár 20 milliárd forint fölé is kúszhat.

loading...