Rossz hírünk van Orbánnak: mától Németország az EU soros elnöke

Kép forrása: MTI

Az „Együtt Európa talpra állításáért” mottójú elnökség alatt Németország elsősorban a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, a gazdasági károk helyreállítására akar fókuszálni. A válság előtt persze más kérdések álltak a tervek középpontjában, például az EU külső határainak védelme, a Kínához fűződő kapcsolatok, a klímaváltozás.

Fontos feladat a következő többéves keretköltségvetés elfogadása is. Brüsszelben abban reménykednek, hogy az egyelőre fennálló nézetkülönbségek ellenére erre akár már júliusban sor kerülhet.

Németországra vár az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő átmeneti időszak lezárása is. Sőt, az is előfordulhat, hogy most tényleg Németországra hárul az a feladat, hogy soros elnökként az uniós költségvetésen keresztül

megfogják, és megregulázzák végre az Orbán-rezsimet.

Elviekben ez nem is áll távol Angela Merkel német kancellártól, hiszen már a múlt heti interjújában is világossá tette, hogy meddig mehet el Orbán. Európa első számú vezetője elmondta,

számára ott ér véget a jogállam, ha az ellenzéknek nincs valós esélye arra, hogy hatalomra kerüljön.

Angela Merkel meghúzta Orbánék előtt a vörös vonalat – egy váratlan interjúban jelentkezett a kancellár

A rotációs elnökség az EU új alapszerződése, a 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés óta valamelyest vesztett korábbi jelentőségéből, főként amiatt, hogy a tagországok állam, illetve kormányfőit magában foglaló Európai Tanácsnak már saját elnöke van, a külügyi tanács üléseit pedig az elnöklő állam külügyminisztere helyett már az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő vezeti.

A többi szakminiszteri ülésen azonban továbbra is az érintett ország feladata a napirend kialakítása, az álláspontok közelítése és a kompromisszumok elérése.

Tehát ha Angela Merkel tényleg komolyan gondolta amit mondott, akkor lehet, hogy Orbán most óriási pácba került.

loading...